Menu
Úvod

Jak udělat jablečný ocet?

Jablečný ocet je všestranný pomocník v domácnosti. Dá se používat jako základ zálivky, nebo jako medikament. A dnes vám představíme jak na jeho výrobu.

Jablečný ocet je primární zdroj draslíku a vlákniny. Draslík napomáhá správnému fungování srdce a cév, vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Samotná výroba jablečného octa není nijak složitá a zvládne jí každý. A my si uvedeme hned 3 recepty jak na to.

  1. Jednoduchý jablečný ocet

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • Voda

První, naprosto triviální metoda. Jablka pořádně umyjeme, nastrouháme se slupkami i jádřinci. Strouháme na plastovém struhadle, jelikož nerezové by nám do jablíček mohlo přenést nepříjemnou chuť železa. Nastrouhaná jablka vložíme do skleněné nádoby a zalijeme převařenou vodou. Jablka musí být zcela ponořená. Obecně se uvádí, že potřebujete 2,5-3 litry na 1 kg jablek. Přiklopte víkem a cca 8 dní nechte na teplém místě. Dvakrát za den jablka promícháme dřevěnou vařečkou. Po týdne se ocet cedí přes plátno a opět se uzavře do sklenice a uschová na temném místě, kde se nechá 20 dní „dojít“. Po 20 dnech opět zcedíte a ocet jest hotov.

  1. Jablečný ocet s chlebem 

Co budeme potřebovat:

  • 5 litrovou sklenici
  • Jablka
  • Cukr
  • Kůrku chleba

Čistě umytá jablka nastrouháme a vložíme do sklenice s vodou. Sklenici je nutné zaplnit jablky do poloviny a zalijeme převařenou vodou. Poté přidáme cukr, 100g na 1 litr a kůrku chleba. Denně promícháme vařečkou a necháváme 2 týdny vesele kvasit. Poté zcedíme přes látku a necháváme 6-7 týdnů odstát, aby nám ocet dokvasil. Hotovo.

  1. Jablečný ocet s medem

      Co budeme potřebovat:

  • Jablka
  • Med
  • 10 g pekárenského droždí
  • 20 g suchého žitného chleba

Z řádně umytých jablek vykrojíme zkažené části a jablka rozmačkáme, nakrájíme nebo nastrouháme. Ve skleněné nebo dřevěné nádobě zalijeme jablečnou drť teplou (ne horkou), převařenou vodou v poměru 1/2 l na 450 g nastrouhaných jablíček.  

Nyní přidáváme na každý litr vody 100 g medu a k urychlení kvašení použijeme 10 g pekárenského droždí a 20 g žitného chleba. Nádobu zakryjeme pouze plátnem a ponecháme ji v místnosti s obvyklou pokojovou teplotou (20-25°C), na tmavém místě. Klasicky 2 denně směs promícháme. Po 10 dnech ocet přecedíme přes gázu a slijeme do nové, čisté nádoby. Opět zde přidáváme med, nyní v poměru 50 g na 1 litr. Nádobu opět zakryjeme plátnem a ponecháme na teplém místě. Během 40-50 dnů proběhne tzv. druhé kvašení. Ocet je hotov, když nabere jasnou, světlou barvu.

Poznámka závěrem: Nestrachujete se, pokud se na octu, v průběhu kvašení, objeví bílý povlak. Je to přirozená součást kvašení a zbavíte se ho následnou filtrací přes gázu. Ocet vždy mícháme pouze dřevěnou lžící, ne železnou, jelikož kyselé prostředí reaguje s atomy