Menu
Úvod

Jak na křížaly?

Máte doma přebytek ovoce a nevíte co s ním? Zkuste z něho udělat křížaly! V dnešním článku se dozvíte, nejen jak na to, ale také proč si z ovoce připravit právě křížaly.

Jedná se o jednoduchou metodu, jak lze zpracovat ovoce, které vám vydrží ve špajzu a nezkazí se. Křížaly se nejčastěji připravují z jablek, ale můžete využít jakékoli ovoce. Jedná se o sušené ovoce, které vydrží, zůstává plné vitamínů a minerálů a pochutnáte si na něm stejně jako na čerstvém.

Postup, jak na křížaly

Vybírejte pouze dozrálé plody

Přes sušením vybírejte pouze takové plody, které jsou již dozrálé a nejsou nijak poškozené. Neměli by být přezrálé ani nahnilé. U plodů s peckou si dejte pozor, aby šla pecka jednoduše oddělit od dužiny.

Nakrájejte

Plody ovoce nakrájejte na tenké plátky. Čím tenčí plátky nakrájíte, tím rychleji ovoce vyschne. Můžete samozřejmě nakrájet také na jiné tvary než jsou jen plátky, ale plátky vám nejjednodušeji a nejrychleji vyschnou. Plátky by měly být ve stejné velikosti, aby se vám ovoce sušilo rovnoměrně. Pokud uděláte každý plátek jinak tlustý, bude obtížnější ohlídat, které jsou již vyschlé. Pokud nakrájíte vše na stejné rozměry a stejné tloušťky, stačí zkontrolovat pár kousků a máte vše najednou usušené. 

Sušení

Sušit můžete kdekoli, kde je vyšší teplota. 

Využijte radiátorů, v zimním období můžete sušit nad rozpáleným krbem, v letním období venku na přímém slunci. Křížaly můžete připravit také v troubě, kdy je důležité udržovat nižší teplotu v troubě a postupně přidávat. Začínat byste měli okolo 50 stupňů a teplotu můžete zvedat až na nějakých 70 stupňů. 

Na radiátorech, venku na slunci či v teplé místnosti, sušení zabere o něco déle, ale zase se vyhnete spálení a křížaly budou kvalitně vysušené. V troubě si dejte pozor právě na spálení. 

Můžete využít také sušičky na ovoce, které si hlídají teplotu i čas samy, a tak vám ušetří čas. Levnější pořídíte už okolo 800 korun, kvalitnější poté v řádech tisíců.

Jakmile ovoce přestane být pružné, zbavíte ho vody a také na pohled bude usušené, křížaly máte hotové.

Skladování

Skladujte v uzavíratelných nádobách v chladnějších prostorech. Pokud budete skladovat křížaly ve chladu (do 15 stupňů), v tmavé místnosti, měly by vydržet až dva roky. 

Proč právě sušené ovoce - křížaly

Je samozřejmě více způsobů, jak lze zpracovat ovoce, které by se jinak zkazilo. Z ovoce si kromě křížal můžete vytvořit domácí marmelády, nechat ho zamrazit či zpracovat do koláčů.

Proč si z ovoce připravit křížaly?

  • Vydrží vám až dva roky - prvním benefitem sušeného ovoce, tedy křížal, je hlavně takzvaný datum spotřeby. Křížaly, pokud je připravíte dle návodu a budete skladovat podle pravidel, vám vydrží až dva roky. Nemusíte je ihned po otevření sníst všechny. Stačí si pořídit uzavíratelnou nádobu, ze které si vždy pouze odsypete pár křížal, pokud na vás přijde chuť.
  • Jednoduchá příprava - oproti domácím marmeládám je příprava křížal opravdu jednoduchá a zvládne ji každý. Nemusíte mít na přípravu žádné speciální vybavení a celý proces vám zabere pár minut. Poté stačí už jen vyčkat na usušení ovoce.
  • Plné vitamínů a minerálů - křížaly, stejně jako čerstvé ovoce, jsou plné vitamínů a minerálů. Mohou se tedy stát zdravou alternativou různých bonbónů a jiných sladkých pochutin.