Skladování

Po sklizni přichází další důležitá etapa, kterou je skladování. I ta nejkvalitnější zelenina nebo ovoce totiž bez správných podmínek rychle ztrácí na chuti i hodnotě. Dobře uložená úroda ale vydrží týdny i měsíce, aniž by ztratila čerstvost. Důležité je nejen vhodné místo, ale i péče o jednotlivé plody před samotným uskladněním.

Základem je třídění a správná teplota

Než cokoliv uložíte, je důležité zkontrolovat stav úrody. Poškozené nebo nahnilé kusy je lepší rovnou vyřadit, jinak by mohly rychle nakazit i ty zdravé. Většina druhů zeleniny a ovoce má ráda chlad, sucho a temno. Brambory, jablka nebo mrkev potřebují jiné podmínky než třeba česnek nebo cibule. Vyplatí se proto předem zjistit, co kterému druhu nejvíce vyhovuje. Naopak zkázu i u původně kvalitní úrody může způsobit vlhkost, kolísání teplot nebo přímé světlo. Někdy stačí i drobná změna, aby úroda vydržela mnohem déle, třeba přemístit bednu z garáže do sklepa.

Přírodní materiály a pravidelná kontrola

K uskladnění se hodí bedýnky ze dřeva, proutí nebo papíru, které umožní proudění vzduchu. Plastové nádoby nejsou ideální, protože v nich zůstává vlhkost. Jednotlivé plody je vhodné uložit v jedné vrstvě, aby se navzájem netlačily.

Při skladování je důležitá i pravidelná kontrola – jednou za čas je dobré zkontrolovat stav uskladněných plodů a včas odstranit ty, které začínají měknout nebo plesnivět. Cibuli nebo česnek navíc můžete zavěsit na suché místo, což vám ušetří prostor a pomáhá lepšímu usychání.

Malé zásoby, velká radost

Pokud nemáte sklep ani chladnou komoru, můžete úrodu uchovat i jinak – sušením, zavařováním, kvašením nebo mražením. Všechny tyto metody mají své kouzlo a umožňují uchovat chuť léta i do zimních měsíců.

Když poté v lednu otevřete sklenici domácí marmelády nebo si přihodíte do polévky vlastní sušené bylinky, vrátí vás to aspoň na chvíli zpátky do zahrady. Navíc si tak vytvoříte vlastní zásobárnu chutí, na kterou se můžete spolehnout.

Domácí zpracování není jen praktické, ale je i radostné – každý krok od pěstování po uskladnění dává smysl a přináší uspokojení.Skladování nemusí být věda, stačí trochu pozornosti, pár osvědčených triků a chuťužívat si úrodu co nejdéle.

 

Jak uskladnit jablka na zimu?

Při vytvoření vhodných podmínek můžete jablka uskladnit až na několik dlouhých zimních měsíců. Předpokladem úspěšného skladování, kdy si jablka zachovají svou svěžest a šťavnatost je dodržení několika základních pravidel. Limitujícím prvkem přitom může být absence vhodného prostoru, kde by skladování mohlo probíhat správně.

Jak uskladnit mrkev na zimu?

Podzimní sklizeň mrkve byla opravdu bohatá a přemýšlíte, jak mrkev vhodně uskladníte i pro následující zimní měsíce. Na výběr máte několik různých způsobů, jejichž využití samozřejmě záleží i na dostupných možnostech. Pravidla pro skladování mrkve navíc můžete využít i pro petržel či jinou kořenovou zeleninu. Následující návod se vám tak jistě bude hodit pro zásobení zdravou domácí zeleninou plnou vitamínů i během nepříznivých a chladných zimních měsíců. Díky správnému skladování totiž mrkev vydrží klidně až do jara.

Optimální brambory na uskladnění

Pokud máte vlastní zahrádku a pěstujete vlastní brambory, tak děláte velmi dobře. Ale možná podobně jako my, občas váháte nad odpovědí na otázku: "Jaké brambory jsou vhodné na uskladnění?". Ani ten nejlepší sklep vám totiž nemusí zajistit ani u těch nejlepších odrůd jejich nenaklíčení. V našem článku se pokusíme podívat na odrůdy, kterým postačí běžný sklep, a pro které není skladování problém.

Jak uskladnit česnek?

Věděli jste, že první, zdokumentovanou léčivou rostlinou, kterou na světě používali, a stále používá je česnek? Starověké lékařské texty o česneku byly nalezeny jak v egyptských pyramidách, tak ve starověkých řeckých chrámech, dálné Číně, Indie.

Jak uskladnit zázvor?

Přichází zima a s ní období rýmy a nachlazení. Jednoduchou prevencí ale i lékem proti tomu je zázvorový čaj nebo jakákoliv jiná podoba zázvoru připravená ke konzumaci. Pokud však nejste velký milovník tohoto oddenku s výraznou chutí a víte, že ho nespotřebujete rychle, budete ho chtít udržet dlouho čerstvý.

Skladování brambor

Není brambora jako brambora. Ten, kdo je odkázaný na nákupy v supermarketech ví, že ani stejný dodavatel nemusí znamenat stejnou chuť a vlastnosti. Pokud vám to nevyhovuje a nemáte právě vlastní zahradu či pole, řešením je nákup na trhu nebo u farmáře. Našli jste si svého prověřeného dodavatele brambor a chcete mít k dispozici pořád stejně kvalitní hlízy s chutí, která vám vyhovuje? Tak si kupte brambory na uskladnění. Ale kde je uskladnit, aby vám vydržely až do jara?

Jak skladovat cibuli?

Pokud se vám urodilo velké množství cibule, nebo se vám podařilo sehnat krásnou českou cibuli na farmářských trzích, určitě teď přemýšlíte nad tím, jak ji co nejlépe uskladnit. Byla by škoda tento krok podcenit, mohlo by se vám to vymstít v podobě mnoha kil shnilých plodů, což by byla velká škoda.

Jak uskladnit vlašské ořechy?

Vlašské ořechy jsou zcela neodmyslitelně spjaty s pečením vánočního cukroví, bez kterého by vánoce nebyly tím pravým ořechovým. Někdo má ořechy z vlastní sklizně, jiný si je koupí třeba na farmářských trzích či v supermarketu. Pokud je nebudete používat hned, je dobré, když je uskladníte, jinak se vám můžou zkazit a celá úroda (nebo nákup) bude na vyhození.

Jak nejlépe uskladnit česnek?

Česnek je králem ve světě vaření. Pro svoji výraznou chuť má jak svoje milovníky, tak i odpůrce. Kromě nenahraditelného místa v kuchyni, má česnek ne jednu léčivou vlastnost. Pomáhá při nachlazení, problémech s dýchacími cestami, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, léčí křečové žíly a tak podobně. Jak ale tento malý zázrak z říše rostlin uskladnit tak, aby nepřišel ani stroužek na zmar?

Sklizeň a uskladnění podzimních jablek

Léto nám pomalu končí a na zahradách už se nám všechny jabloně barví krásnými plody. Většina pěstitelů ví, co se svými stromy a plody dělat, kdy je sbírat, jak je uskladnit a co se z nich dá vyrobit. Ovšem pro ty, kteří jsou v tomto oboru noví, máme několik tipů.