Jak uskladnit vlašské ořechy?
Vlašské ořechy jsou zcela neodmyslitelně spjaty s pečením vánočního cukroví, bez kterého by vánoce nebyly tím pravým ořechovým. Někdo má ořechy z vlastní sklizně, jiný si je koupí třeba na farmářských trzích či v supermarketu. Pokud je nebudete používat hned, je dobré, když je uskladníte, jinak se vám můžou zkazit a celá úroda (nebo nákup) bude na vyhození.
Jak ořechy ošetřit před samotným uskladněním?
To nejdůležitější je, aby byly ořechy, které jsou ve skořápce, řádně proschlé předtím, než je budete dále zpracovávat. Musíte je očistit (pro jistotu si vezměte rukavice, protože barví) od slupek a hlíny, uložit do pytle ze síťoviny (jako na brambory či cibuli) a zavěsit na suché a teplé místo, kde teplota nepřesáhne 25°C. Jejich proschnutí bude trvat zhruba 6 týdnů. Hlídejte si, aby teplota v místnosti nepřekročila maximum, protože by pak ořechy mohly začít oxidovat a zhořknout, čímž přijdou o typickou chuť a můžete je vyhodit.
Jak uskladnit vlašské ořechy?
Uložte je do bedýnky
Řádně očištěné a proschlé ořechy přeberte, abyste se zbavili všech, co jsou poškozené. Pokud by na nich zůstala hlína či slupky, mohla by se na nich vytvořit plíseň a na Vánoce by pak byly nepoužitelné. Jakmile máte přebráno, nasypte je do dřevěné bedýnky, kterou vyložíte papírem a uložte na tmavé suché místo, kde bude teplota kolem 20°C.
Dejte je do pytle
Proschlé ořechy stačí nasypat do rašlového pytle a ten pak umístit na suché místo. Je důležité, aby ořechy nenatáhly vlhkost a nezkazily se. V místnosti by nemělo být nejen velké teplo, ale ani zima.
Vylouskané ořechy
Jestliže si nejste jisti, že můžete skladovat ořechy ve skořápce ve vyhovujících podmínkách, pak je vylouskejte a dejte do mrazáku. Při stálé teplotě pod bodem mrazu vám vydrží zhruba 9 měsíců, aniž by to jakkoliv ovlivnilo jejich chuť či kvalitu. Musíte je však uložit do plastové krabičky s kvalitním zavíráním, protože se nesmí dostat do kontaktu s dalšími potravinami v mrazáku (zejména s masem).