Petržel

Petržel obecná je dvouletá rostlina se zdužnatělým bílým kulovitým kořenem. Pěstuje se jako jednoletá kořenová a listová zelenina. Rostlina je odolná proti chladu, roste i ve stínu.

Běžné jsou dva kultivary:

  • Petržel obecná kořenová
  • Petržel obecná naťová

Rané odrůdy se vysévají na podzim (do příchodu mrazů) v říjnu a listopadu. Semena se dávají 2 cm hluboko.

Pozdní odrůdy se vysévají časně z jara. Semena stačí dát 1 cm hluboko.

Půda vyžaduje dokonalou hlubokou orbu. Vhodné je nakypření kultivátorem. Nedoporučuje se hnojit čerstvým hnojem. Petržel nesnáší dusík. Proto se upřednostňují průmyslová hnojiva bez dusíku nebo trocha zkompostované trávy a listí.

Semena kořenové petržele se vysévají do řádků vzdálených 30 cm od sebe. U kořenové petržele je výsev řídký, aby rostlinám narostly robustní kořeny. Při výsevu je nutné udržovat půdu po celou dobu klíčení, což je přibližně 6 týdnů, vlhkou. Jinak zasychají klíčky a rostlina nevzejde.

Semena naťové petržele mají řádky vzdálené 10 cm. Půda nemusí být nakypřená do hloubky.

Odrůdy petržele

Kořenová petržel – nejčastější odrůdy

  • Raná: Atika
  • Středně raná: Konika, Jadran
  • Polopozdní: Alba, Hanácká, Orbis
  • Pozdní: Olomoucká dlouhá

Vegetační doba kořenové petržele je 190 až 210 dní. Dobře se skladuje v chladném sklepě v bedně s pískem. Vydrží celou zimu.

Naťová petržel – oblíbené odrůdy kadeřavé petržele

  • Kudrnka, Marunka

Naťová petržel z jarních výsevů má vegetační dobu 90 dní. Můžeme ji zmrazit, krátkodobě jde uchovat nať ve sklenici s čerstvou vodou.

Pěstování petrželky na parapetu

Pěstování petrželky na parapetu může být zábavou, ale také velmi užitečné. Truhlík dodává petrželce šťavnatost a umožňuje její pěstování po celý rok. Důležité je však dodržet rady odborníků, díky kterým získáme do naší kuchyně skvělou ingredienci. Petržel z parapetu dodá připravovaným pokrmům nejen skvělou chuť, ale také je nádherně provoní. Spolu se podíváme na to, jak na okně nechat vyrůst krásnou rostlinku.

Jak pěstovat petržel v květináči?

Petržel je bezpochyby nepostradatelnou ingrediencí v každé kuchyni. Není se co divit, protože její listy a kořeny se mohou chlubit vysokým obsahem vitamínu C. Současně umí petržel dát celé řadě pokrmů jedinečnou chuť a vůni. Mnoho lidí, kteří se ji pokusili pěstovat doma, má však špatnou zkušenost s tím, když chtěli, aby se jim uchytila v květináči. Zpravidla jim totiž poměrně záhy uhynula. Jakým způsobem postupovat, aby petržel v květináči vydržela?

Jak na pěstování mrkve a petržele?

Mrkev a petržel jsou kořenovou zeleninou, jež se obecně těší velké oblibě. Obojí bývá základem velkého množství tradičních pokrmů. Kromě jejich využití v kuchyni mají spolu mnoho společného i ve způsobu pěstování. Obě zeleniny mají náročnější klíčivost semen a obě nesnášejí přesazování, takže se vysévají přímo na záhon.

Jak sušit petrželovou nať?

Není nad to, dopřát si pořádnou porci čerstvé zeleniny přímo z vlastní zahrádky. Bohužel však její lahodnou chuť si můžeme vychutnávat pouze v letních měsících. Co dělat, když záhonky pokryje vrstva sněhu, která vytváří doslova nehostinné prostředí. Ideálním způsobem, jak si zajistit dostatek zeleniny i pro chladnou zimu je například sušení.

Jak pěstovat petržel?

Petržel, nebo li Petroselinum crispum, patří mezi významnou dvouletou bylinu, kterou používali dávno naší předkové. Ať už jako koření, nebo léčivý přípravek. Petržel je významná bylina, která v sobě uchovává cenné vitamíny C, A, B ale i stopové prvky železo, vápník, éterické oleje. V kosmetickém průmyslu se petržel používá na akné, čistí krev, je močopudná, a vyhlazuje pleť. Chcete-li si vypěstovat petržel, musíte dodržet pár základních rad. Mezi něž patří: kvalitní semínka, prostředí, hnojení, stříhání. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé rady.

Čerstvé bylinky do každé kuchyně. Jak na jejich pěstování?

Kdo by neměl chuť na brambory s čerstvě nasekanou pažitkou nebo na mojito s vlastnoručně vypěstovanou mátou? Čerstvé bylinky využijete v kuchyni, při léčbě neduhů a navíc budou krásnou dekorací vašeho parapetu nebo balkonu. K jejich vypěstování totiž nepotřebujete velkou zahradu ani velké zkušenosti. Jaro klepe na dveře, a tak je ten správná čas na sázení. Jdeme na to...