pěstování: Kořenové zeleniny
Pěstování kořenové zeleniny nám nabízí tolik chutí a variability v kuchyni. Nic se nevyrovná chuti domácích ředkviček nebo mrkve. Přinášíme vám obecná doporučení pro pěstování kořenové zeleniny, ale i konkrétní pravidla pro jednotlivou zeleninu. Kterou si pro pěstování vyberete vy?
Vhodný výběr stanoviště
Některá pravidla pro správné pěstování platí pro všechnu kořenovou zeleninu. Jedním takovým je půda, do které je zeleninu potřeba sázet. Měla by být velmi kyprá, ideálně hlinitá nebo hlinitopísčitá. Vzdušnost a lehkost půdy je velice důležitá pro růst kořenové zeleniny. Bez toho nemá zelenina možnost vytvářet dlouhé podzemní kořeny a příliš nevyroste. Ovšem i menší mrkev nebo petržel z vlastní zahrádky chutná výborně.
Dalším důležitým pravidlem je zvolit slunné místo s dostatkem slunečních paprsků. Před vyséváním kořenové zeleniny nehnojíme záhon. Hnojení těmto zeleninám neprospívá ani v průběhu růstu. Tvořily by nové menší kořínky místo toho, aby dávaly sílu do hlavního kořene. Jediné hnojení, které kořenové zelenině prospívá je to, které jste udělali v minulém roce. To znamená, že je vhodné kořenovou zeleninu vysévat do záhonů, kde jste minulý rok pěstovali rajčata, dýně či košťáloviny, které jste přihnojovali.
Není ale pravda, že by kořenová zelenina nepotřebovala žádné živiny. Potřebuje, a proto další rok nevysévejte kořenovou zeleninu na stejném místě. Prostřídejte záhon se zeleninou, která se přihnojuje. A další rok pak může přijít na řadu opět kořenová zelenina, která si bude čerpat živiny ze záhonu z předchozího roku.
Jak na kořenovou zeleninu
Celer
Celer má dlouhou vegetační dobu, proto se sazenice chystají už v lednu nebo únoru. Sazenice je možné také zakoupit, což vám ušetří hodně práce.
Vypěstované sazenice by měly mít čtyři pravé listy, pak jsou připravené na přesazení na záhon. S koncem nočních mrazíků je vysazujeme do velmi dobře zryté půdy do sponu 40 x 40 cm.
Celer velmi špatně snáší sucho a chudou půdu na živiny, takže je nutné jej pravidelně a vydatně zalévat. Stejně tak potřebuje občas přihnojit.
Červená řepá
Semena červené řepy vyséváme přímo do země do hloubky 2 cm, jednotlivá semena sázíme od sebe vzdálená minimálně na 8 cm, aby měly bulvy červené řepy prostor pro růst. Řádky si připravíme ve vzdálenosti 30 cm.
Řepu je možné i předpěstovat, takže můžete do začátku rovnou zakoupit a přesadit malé sazeničky. Co se týče péče, řepa vyžaduje pravidelné odstraňování plevele.
Mrkev
U mrkve narozdíl od červené řepy není možné sazeničky přesazovat, takže vždy vysévejte semínka přímo do země. Kořen mrkve je odolný proti mrazu, takže můžete začít hned brzy z jara v březnu. Semínka můžete zasít i na podzim, než půda promrzne.
Důležité je dobře připravit půdu pro mrkev, zrýt by se měla do hloubky až 30 cm, aby kořen mohl dobře růst. Poté si připravte řádky vzdálené od sebe 30 cm. Semena mrkve vkládáme do hloubky 1-2 cm, poté je zahrneme půdou a půdu přitiskneme.
Do vyklíčení je nutné půdu udržovat stabilně vlhkou. Po vyklíčení sazenice vysoké 3 cm protřídíme tak, aby byly od sebe vzdálené 3 cm. Další péčí už je jen pravidelná zálivka a čištění od plevele.
Petržel
Pravidla pro vysázení petržele i pro péči o ni jsou stejná jako u mrkve. Také je vhodné semena vysévat v březnu, případně už na podzim. Dodržujte i stejný postup při přípravě půdy a vzdálenosti při sázení.
Rozdíl je však v tom, že můžete semínka petržele nechat předklíčit v pokojových podmínkách, protože petržel není tak náchylný na přesazení. Také je velmi důležité udržovat půdu konstantně vlhkou. Obecně trvá petrželi klíčení o mnoho déle než mrkvi, takže si můžete tímto zkrátit čas sklizně.
Ředkvičky
Skvostem mezi kořenovou zeleninou jsou ředkvičky, které mají vegetační dobu jen 25 dní. Pěstovat je můžete i v květináči na terase či balkoně.
Vysévat ředkvičky můžete také brzy z jara, připravte si jamku hlubokou zhruba 3 cm, samotné ředkvičky sázejte 5 cm od sebe. Protože ředkvičky rostou velice rychle, můžete je pěstovat opakovaně. Vysazovat je můžete také mezi řádky jiných druhů zeleniny, čímž vyplníte volný prostor na záhonu.