Menu
Úvod  ›   ›   ›   ›   ›   › 

Čerstvé bylinky do každé kuchyně. Jak na jejich pěstování?

Kdo by neměl chuť na brambory s čerstvě nasekanou pažitkou nebo na mojito s vlastnoručně vypěstovanou mátou? Čerstvé bylinky využijete v kuchyni, při léčbě neduhů a navíc budou krásnou dekorací vašeho parapetu nebo balkonu. K jejich vypěstování totiž nepotřebujete velkou zahradu ani velké zkušenosti. Jaro klepe na dveře, a tak je ten správná čas na sázení. Jdeme na to...

Zelený poklad - Základním pravidlem pro pěstování je bylinky dobře umístit. Protože téměř všechny druhy potřebují většinu dne přísun slunce, je nejlepší usadit je na slunné straně Vašeho domu či bytu. Pokud budete sadit bylinky na zahrádku, neměl by být se sluníčkem problém. Sázejte kdykoliv v teplém období, nejlépe však na jaře, nebo začátkem léta, případně předpěstujte rostlinky již od března za oknem. Jednotlivá semínka stačí jemně vložit do hlíny, mírně zasypat a velmi decentně zalít. Pro kvalitní růst rostliny je nejlepší teplota mezi 22—30 °C. Zemina pro doma pěstované bylinky by měla být dobře propustná a bohatší na živiny, než při pěstování na záhonech. Na pěstování bylinek si proto nakupte vhodnou zeminu s přídavkem rašeliny.

Obsah tohoto článku:

Nezapomínejte bylinky pravidelně zalévat nebo kropit, důležité ale je to se závlahou nepřehnat! Až jsou vyrostlé alespoň dva pravé listy, můžete bylinku přesadit, v létě lze vysévat také rovnou do venkovního prostředí. Vždy jednou za čas bylinkovou zahrádku vyplejte, abyste později nesklízeli i nežádoucí plevel.

Vhodné druhy bylin a jak na ně?

Přinášíme Vám přehled základních bylinek, které by neměly chybět ve vaší nové zahrádce.

Bazalka (Ocimum basilikum)

Pěstování:

Bazalka je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých, která je poměrně citlivá na chlad. Vyžaduje teplé a slunné prostředí, stejně jako bohatou zálivku.  Dorůstá do výšky mezi 20—50 centimetry. Je pro ni typické silné a nezaměnitelné aroma.

Bazalka(Autor Maja Dumat CC)

Využití:

Nálev z lístků může dobře posloužit při kašli a nemocích dýchacích cest. Také uklidňuje ledviny a působí proti zácpě. Silice z listů pomáhají mírnit svědění po bodnutí hmyzem. V kuchyni ji nejčastěji využijete pro výrobu italských jídel, tradičně se přidává do pokrmů z rajčat.

Petržel (Petroselinum crispum)

Pěstování:

V našich zeměpisných šířkách je petržel dvouletka. Pěstuje se kvůli listům, které obsahují vysoké množství vitaminu C a železa. Dá se dobře pěstovat i v truhlíku, má však ráda časté přesazování a dostatečnou zálivku.

Petržel(Autor starr-environmental CC)

Využití:

Ideálním jídlem jsou pro petržel brambory a jídla z nich. Přidává se také do polévek, salátů a k vaječným pokrmům. Často se používá jako ozdoba ve studené kuchyni, její žvýkání mimo jiné osvěžuje dech. K jejím léčebným účinkům patří schopnost zmírňovat urologické potíže a záněty.

Meduňka (Melissa officinalis)

Pěstování:

Velmi odolná bylina, kterou můžete na záhoncích pěstovat i jako trvalku. Lze ji také jednoduše pěstovat doma za oknem. Pochází původem z Asie a Středomoří a dorůstá do výšky až 80 cm. Její listy jsou silně aromatické, řídce chlupaté s vroubkovitým okrajem a citronovou vůní. Vyžaduje slunné a spíše sušší prostředí a výživnou půdu. Je možné sbírat jen listy nebo celou nať před květem.

Meduňka(Autor starr-environmental CC)

Využití:

Ranní pití meduňkového čaje s medem je pro mnohé milovníky zdravého života alfou i omegou celého dne.  Meduňku je ale možné přidat i do majonézy nebo kysaného zelí. Uplatnění najde i jako léčivo, pomáhá při nespavost, bušení srdce, podporuje trávení, dokonce pomáhá od migrény. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem, případně na různé pleťové defekty. Výborně působí také proti stresu.

Tymián (Thymus vulgaris)

Pěstování:

Nízký plazivý keřík tymiánu je možné pěstovat hned v několika odrůdách, které se liší vzhledem i chuťově. Jde o teplomilnou jednoletku, pro kterou je nejtypičtější silné aroma.  

Tymián(Autor starr-environmental CC)

Využití:

Vyluhovaný extrakt z tymiánu je výborný proti kašli, zklidňuje dýchací cesty a má výrazné antiseptické účinky. V kuchyni je oblíbeným kořením díky své nezaměnitelné vůni. Hodí se především k tepelné úpravě masa, do polévek a nádivek. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu. Často jej můžete nalézt také na pizze, společně s rajčaty a sýrem.

Aby bylinky vydržely...

Aby byly bylinky krásně zelené a chutné, je nezbytné začít s péčí o ně už při vybírání semínek. Kvalitní a čerstvá semínka jsou totiž základem úspěšného pěstitelství. Další zaručenou radou je nevysévat je příliš hluboko do země. Stačí zhruba půl centimetru pod hlínu, aby měla malá rostlina možnost vyrůst nad půdu. Jedním ze zabijáků doma pěstovaných bylinek bývá nedostatečná (nebo naopak přílišná) závlaha. Bohužel neexistuje univerzální pravidlo, jak bylinky zalévat, je však potřeba pravidelně sledovat jejich růst a případně zalévání upravit.