Petržel: Pěstování chutné zeleniny i voňavého afrodiziaka
Aromatická kořenová zelenina nesmí chybět na žádné zahrádce ani v kuchyni. Používá se do polévek, omáček a dalších chutných pokrmů. Lidové léčitelství ji využívá i jako lék a přikládá jí dokonce afrodiziakální účinky. S pěstováním petržele bývají občas potíže. Jak na to, aby vám rostla?
Čím nás živí petržel?
Petržel je zelenina plná vitamínů a zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín A, B, C a E, z minerálních látek pak draslík, hořčík, železo, vápník nebo fosfor. Listová část je cenným zdrojem kyseliny listové. Lidové léčitelství doporučuje petržel při ledvinových potížích. Říká se, že tato zelenina také blahodárně působí na krev a krevní tlak. Ženy ocení, že může pomoci upravit nepravidelnou menstruaci. Ulevují prý i při průduškovém kašli. Protože prokrvuje pohlavní orgány, může být využita i jako afrodiziakum.
Pěstování petržele
- Petržel je vhodné vysít na záhony, jež jsme na podzim pohnojili. Ale pozor, nemá ráda přímé hnojení.
- Semínka vyséváme na začátku března do řádků, které by měly být zhruba 20 cm vzdálené.
- Petržel má delší dobu klíčivosti, počítejte s tím, že se rostlinky objeví mnohem později než v případě mrkve.
- Poté, co petržel vzejde a rostlinky trochu zesílí, je třeba je protrhat na cca 5 až 8 cm od sebe.
- Petržel je potřeba čas od času okopávat, aby plevel nepohltil malé rostlinky.
- Aby petržel dobře rostla, je třeba ji zalévat, ovšem pozor na přemokření půdy, to může od kořínku uhnívat.
Sklizeň petržele
Neváhejte zužitkovat i malé petrželky a samozřejmě petrželovou nať, která je velmi cenná. Na podzim za suchého počasí petržel vyndáme a očistíme. Otrháme nať, kterou můžeme usušit nebo zamrazit. Uložíme do vlhkého písku nebo zamrazíme.