Jak vyčistit ruce od ořechů?
Vlašské ořešáky se rozlišují podle kvality skořápky na "papíráky", "polopapíráky" a "kameňáky". Po sklizni se ořechy suší, buď samovolně nebo za pomoci horkého suchého vzduchu. Ořechy se skladují buď usušené v tvrdé slupce nebo vyloupané.
Slupky ořechů obsahují juglon, což je aromatická a barvicí látka. Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty.
Obecně je vždy nejlepší problémům předcházet, což v případě ořechů znamená, že je sbíráme a loupeme v rukavicích.
Rady jak se zbavit barviva z rukou:
1. CITRON - Vezmeme jej, rozřízneme na polovic, trochu šťávy nakapeme a vetřeme do kůže v místech, kde jsi obarvily slupky ořechů. Pak ta samá místa několik minut potíráme rozříznutými půlkami. Otíráme, čistíme a pak opláchneme ruce vodou s mýdlem. Tento proces je nutno několikrát zopakovat (většinou stačí dvakrát až třikrát).
2. KYSELINU CITRÓNOVOU (bílé krystalky) - Tu rozmícháme v malém množství vody tak, aby nám z ní vznikla kašička. Tu vetřeme do skvrn od ořechů, pořádně promneme a pak vtíráme a necháváme rozpouštět vatičkou namočenou do malého množství vody.
3. OCET - Může to být klasický lihový, ale klidně lze použít i vinný nebo jablečný. Vatičkou ho vtíráme do kůže. Z lihového octa se také kdysi doporučovalo udělat lázeň (ředí se ho s vodou v poměru jedna ku jedné) a pak do ní ruce na pár minut namočit – během namáčení je co chvilku pořádně promneme.
4. LÁZEŇ - Je šetrnější ke kůži. Uděláme ji tak, že vymačkáme šťávu z několika půlkilogramových sáčků kysaného zelí. V ní se podle lidových doporučení mohou ruce namáčet deset až patnáct minut.
5. BĚLÍCÍ PROSTŘEDKY - Někdy se doporučují, ale ty jsou vůči kůži extrémně nešetrné. Například Fixinela.
Nezapomínejme na to, že ruce je po jakémkoliv intenzivnějším čištění nutno ošetřit krémem.
Pokud opravdu nic nezabere, tak se musí počkat. Časem se pigment/juglon omyje.