Úvod  ›   › 

Jak a kdy sklízet cibuli?

Cibule je asi nejtradičnější surovinou naší evropské kuchyně. Proč? Protože dokáže zvýraznit chuť vařeného jídla, je vhodná do masové směsi, do salátu, i jen tak k jídlu, i když si při jejím krájení trochu pobrečíte. Zkrátka, je pro nás při vaření téměř nepostradatelná. Ovšem to, co se prodává v obchodech, je jen druhá úroveň cibule, sami si doma dokážete určitě vypěstovat lepší. Avšak jak na to? Zasadit ji, to je ještě celkem snadné, ale jak poznat, kdy je zralá? A jak ji efektivně sklidit a uskladnit?

Poznejte zralou cibuli na první pohled

Cibule se sklízí podle toho, jakým způsobem ji zasadíte (existují tři běžné druhy sadby, každá dozrává jindy). Obecně ale můžeme říct, že zralou cibuli poznáte podle toho, že jindy zelená nať uschne téměř až ke krčku cibulky a samotná cibule je žluto oranžová (případně červená). Pokud sázíme semena, pak můžeme úrodu čekat v červenci nebo v srpnu, v závislosti na počasí. Předklíčené sazeničky samozřejmě dorostou a dozrají dřív, takže sklízet můžete už v červnu. Nejrychlejší (ale také nejméně obvyklá) je sklizeň ozimé cibule v průběhu jara. Rozhodně však nenechávejte cibuli v zemi přezrát. Snížili byste tak úrodu ať už tím, že by shnila, nebo tím, že by se nakazila a zplesnivěla.

Cibule

CC: Erbs55

I při sklízení se k cibuli chovejte ohleduplně

Při sklízení byste měli dbát hlavně na to, abyste cibuli nepoškodili. Jemně tedy nať uchopte, případně si pomozte rýčem, a vytáhněte cibulku z půdy. Očistěte ji, a nechte trochu oschnout, buď přímo na poli, nebo někde pod střechou, pokud přijde déšť. Hlavně, aby bylo místo dobře odvětrávané, aby cibule nezahnívala. Jakmile oschne hlavní povrchová vlhkost, můžete ji pomalu začít uskladňovat - buď ostříhat natě a uložit ji do beden (max. jednu vrstvu) nebo ji svázat do copů a sušit ji zavěšenou. Každopádně uložit ji na půdu nebo do suchého sklepa můžete teprve až proschne dokonale. Jen tehdy vám vydrží na dlouho a budete z ní moci vařit.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články