Zelená nať z cibule je parádní ozdobou do salátů. Takhle snadno si ji doma vypěstujete
Tohle mě nadchlo. Vzala jsem cibuli, kterou skladujeme už od podzimu v přívětivém chladu a suchu naší chalupy, a vsadila ji do sklenky na šampaňské. Tu jsem naplnila vodou. Pořád jsme chodili kolem ní a s mužem jsme na sebe volali: „Už pouští kořínky.“ A před pár dny. „Už pouští zelené.“ O to zelené totiž jde. Cibulová nať je plná vitamínů. Což se na jaře obzvlášť hodí.
Vitamíny z cibulové natě
Proč to celé dělám? Protože v cibulové nati jsou osvěžující a blahodárné vitamíny. Prahnu po nich, vyprahlá po zimě. V cibulové nati je provitamín A, který působí jako antioxidant a je prospěšný pro naše oči, stejně jako vitamín C, který posiluje imunitu. Zelená cibulová nať je skvělá do salátů, na těstoviny, k ozdobě polévek, nasekanou si ji můžete nasypat i na chléb s máslem nebo ji přidat do pomazánek.
Jak si vypěstovat zelenou cibulovou nať
„Pěstování“ zelené cibulové natě je jednoduché. Vyberte si zdravou cibuli a posaďte ji do vody. Za několik dnů uvidíte, že pouští kořínky, které se protahují a prodlužují. Občas cibuli vyměňte vodu.
Za dalších několik dnů se objeví malý zelený výhonek, který začne postupně růst.
A potom ho můžete sklízet - uříznout nebo ustřihnout nůžkami a nasekat třeba do salátu nebo na rizoto.
Související články
- Cibule vypěstovaná z vlastní zahrádky chutná nejlépe.
- Jak zavařit cibulky?
- Jak a kdy sklízet cibuli?
- Jak sázet cibuli?
- Jak skladovat cibuli?
- Vypěstujte cibuli ze sazeček
- Pečujte o cibuli. Stačí málo, bude šťavnatá a řízná
- Zelená nať z cibule je parádní ozdobou do salátů. Takhle snadno si ji doma vypěstujete