Menu
Úvod  › 

Péče o jahody

Milujete kynuté knedlíky s jahodami, jahodové pyré, jahodový koktejl nebo už se nemůžete dočkat těch prvních, abyste si je dali jen tak se šlehačkou? Ta chuť je neodolatelná, o jedinečné svěží vůni nemluvě. To, že jsou jahody hlavně zdravé, je však hlavním důvodem, proč je mít na své zahrádce.

Nic složitého pod sluncem

Když už víte, kterou odrůdu jahodníku kdy a kam vysadit, je to skvělé. Příprava půdy, hnojení a výsadba dobře vybraných, ošetřených sazenic ale není všechno. Odplevelování a kypření, které jedenkrát stačit nebude, lze však předejít, vysadíte-li sazenice na osvědčenou a nenákladnou fólii. Vyhnete se tak hnilobě. Vyrovnaný a pravidelný dostatek vláhy spolu s teplými slunečními paprsky udělají své…

V první jarní teplé dny

Zjara je třeba odstranit suché a staré listy, mohou být napadeny chorobami a škůdci, pak rostlinky zahrneme důkladně hlínou. Při přihnojování dáme pozor, abychom nepopálily listy jahodníku. Po přezimování lze také uhynulé rostliny dosadit a všechny okopat. Okopávat budeme ještě několikrát, naposledy však na začátku kvetení.

Nenechejte je zdegenerovat

Čím ušlechtilejší odrůdy, tím více budou náchylné k chorobám a škůdcům. Vyvarujte se sazenicím neznámého původu nebo se znaky poškození a usychání. Účinný boj je také nutno vést zejména vůči květopasu jahodníkovému, který páchá nedozírné škody nakusováním květních poupat. Postřik do srdéček rostlin před vykvetením je vhodnou ochranou, ovšem jeho nadbytečné rozptylování není doporučováno.

Zastavte plevel!

Zaplevelené plochy je nutné pravidelně likvidovat a jahody okopávat, nebo předejít plevelu pěstováním na fólii. Nastýláním slámou, kůrou, hoblinami či pilinami také můžeme omezit zarůstání plevelem a rozšíření šedé plísně. Mulčování též vhodně ochrání plody před špínou a účinně zamezuje odpařování vláhy ze země.

Co jste zasadili, to také sklidíte

Při dobrém výběru odrůd a dodržení základních pravidel výsadby, pěstování a péče o jahodník, se dočkáte sklizně, která je odměnou pěstiteli za veškerou práci. Zkušenostmi se každý učí, tedy výnos i výsledné vlastnosti vašich jahůdek by se měl podle pravidel přímé úměry nadále zvyšovat a zlepšovat.