Pěstování jedlých květin pro krásu a chuť
Věděli jste, že květiny nejsou jen okrasné? Některé květiny se pěstují pro svou krásu, jiné obohacují naše jídlo svou chutí. Květiny určené pro krásu a zdraví se využívají v kosmetice, zatímco ty jedlé mohou nejen ozdobit pokrmy, ale i dodat jim zajímavou chuť. V tomto článku se dozvíte, které květiny jsou vhodné do kuchyně a které do kosmetiky, a jak je správně pěstovat.
Vhodné květiny k jídlu
Jedlé květiny jsou skvělé jako obohacení jídel. Servírování a dekorace pokrmů se tak stane radostí a přece jen jíme i očima. Kromě vzhledu mají ale jedlé květiny i různé chutě a mohou tak váš pokrm dochutit. Hodí se většinou do salátů, do dezertů nebo koktejlů, případně jako dekorace jakéhokoli jídla. Květy je možné i usušit a získáte tak zajímavou ingredienci do kořenících směsí. Které květiny jsou vhodné do jídel?
Brutnák lékařský - jedlá je celá rostlina kromě kořenu. Jeho květy i listy chutnají po okurkách, takže se hodí do salátů, do nakládaných okurek. Použít je můžeme ale i čerstvé na chlebíčky.
Chrpa polní - použít se může do čaje, ale i na ozdobení dortů nebo salátů.
Levandule lékařská - je možné ji jíst čerstvou, ale lze ji i tepelně upravit. Hodí se do sušenek nebo dezertů.
Řebříček obecný - použít můžete jeho květy i listy do polévek nebo k pečenému masu. Hezkými květy můžete i ozdobit dort.
Pelargonie - je rostlina známá u nás pod názvem muškát a má zhruba 200-300 druhů. Do kuchyně se hodí nejvíce muškát mátový nebo citronový. Konzumovat lze květy i listy.
Lichořeřišnice - tato rychle rostoucí rostlina se hodí do salátů. Jen to s ní nepřežeňte, má mírně pikantní chuť.
Sedmikráska - její jemné květy se hodí na dekoraci pokrmů nebo do polévek a salátů. Není vhodná k tepelné úpravě.
Fialka - hodí se na dozdobení chlebíčků, ale i jako skvělý doplněk k masu. Sladká fialka se hodí i do dezertů a koktejlů.
Kapucínka - je známá pro svou pikantní, pepřovou chuť. Je ideální na použití do salátů a omáček. Jedlé jsou květy i její listy.
Čekanka - její listy mírně připomínají chuť rukoly a použít je můžete do salátu. Jejím květem pak můžete ozdobit dezerty i další pokrmy.
Vhodné květiny na domácí kosmetiku
Květiny se hodí i pro přípravu domácí kosmetiky. Kromě kosmetiky pro krásu mají některé květy i lékařské využití a mohou pomoci našemu zdraví. Využít je možné čerstvé květy, ale i sušené. Květy jsou oblíbené pro výrobu mýdel, balzámů, olejů, mastiček nebo koupelových solí. Které konkrétní květiny vybrat?
Šeřík - vyrábí se z něj tělové oleje, které jsou vhodné pro pokožku náchylnou ke kožním problémům.
Měsíček - používá se na přípravu balzámů, olejů nebo krému na pokožku. Pomáhají suché pokožce a také při hojení ran a popálenin.
Levandule - jedná se o silný přírodní antioxidant. Používá se pro výrobu olejů na masáže nebo koupelových solí pro uvolnění. Také pomáhá zklidnit nejen mysl, ale i pokožku a zlepšuje spánek.
Růže - květy růže mají vysoké množství vitamínu C, který má výborné regenerační vlastnosti, proto se využívají v přípravcích proti vráskám nebo na zpevnění pleti.
Sedmikráska - má mírně zlidňující účinky, které se využívají na přípravu pleťových masek nebo pro výrobu toniků pro citlivou pleť.
Jak pěstovat jedlé květiny
Pěstování jedlých květin není náročné a zvládne je i začátečník. Je důležité akorát dodržet několik pravidel. Většina jedlých květin preferuje slunné stanoviště, některé z nich zvládnou i mírný polostín. Vhodné je také zvolit stanoviště chráněné před silným větrem. Půda pro jejich pěstování by měla být lehká a snadno propustná.
Květiny vyžadují pravidelné zalévání, ale půda by určitě neměla být přemokřené. Vyjma měsíčku a kapucínek, které mají rády o něco vhlčí stanoviště pro pěstování.
Sklízet květy je nejlepší v jejich plném rozkvětu. V tu chvíli mají nejlepší chuť i nejvýraznější aroma. Při sklízení buďte opatrní, ať nepoškodíte květinu a může dále prosperovat.
Související články
- Zelenina a květiny nejlíp rostou pohromadě
- Pěstujte zeleninu a květiny společně. Je to krásné a prospěšné
- Do vázy! Místo květin aranžujte bylinky i zeleninu
- Zas o kus víc věřím ve společné pěstování zeleniny, květin a bylin
- Pěstování jedlých květin pro krásu a chuť
- Pěstování keřů a stromů pro jedlé plody
- Letničky vs. trvalky. Jak vybrat květiny pro vaši zahradu
- Jak plánovat zahradu, aby kvetla po celý rok
- 10 nejčastěji pěstovaných květin na zahrádce