Úvod  ›   › 

Pěstování jedlých květin pro krásu a chuť

Věděli jste, že květiny nejsou jen okrasné? Některé květiny se pěstují pro svou krásu, jiné obohacují naše jídlo svou chutí. Květiny určené pro krásu a zdraví se využívají v kosmetice, zatímco ty jedlé mohou nejen ozdobit pokrmy, ale i dodat jim zajímavou chuť. V tomto článku se dozvíte, které květiny jsou vhodné do kuchyně a které do kosmetiky, a jak je správně pěstovat.

Vhodné květiny k jídlu

Jedlé květiny jsou skvělé jako obohacení jídel. Servírování a dekorace pokrmů se tak stane radostí a přece jen jíme i očima. Kromě vzhledu mají ale jedlé květiny i různé chutě a mohou tak váš pokrm dochutit. Hodí se většinou do salátů, do dezertů nebo koktejlů, případně jako dekorace jakéhokoli jídla. Květy je možné i usušit a získáte tak zajímavou ingredienci do kořenících směsí. Které květiny jsou vhodné do jídel? 

Brutnák lékařský - jedlá je celá rostlina kromě kořenu. Jeho květy i listy chutnají po okurkách, takže se hodí do salátů, do nakládaných okurek. Použít je můžeme ale i čerstvé na chlebíčky. 

Chrpa polní - použít se může do čaje, ale i na ozdobení dortů nebo salátů. 

Levandule lékařská - je možné ji jíst čerstvou, ale lze ji i tepelně upravit. Hodí se do sušenek nebo dezertů. 

Řebříček obecný -  použít můžete jeho květy i listy do polévek nebo k pečenému masu. Hezkými květy můžete i ozdobit dort. 

Pelargonie - je rostlina známá u nás pod názvem muškát a má zhruba 200-300 druhů. Do kuchyně se hodí nejvíce muškát mátový nebo citronový. Konzumovat lze květy i listy. 

Lichořeřišnice - tato rychle rostoucí rostlina se hodí do salátů. Jen to s ní nepřežeňte, má mírně pikantní chuť. 

Sedmikráska - její jemné květy se hodí na dekoraci pokrmů nebo do polévek a salátů. Není vhodná k tepelné úpravě. 

Fialka - hodí se na dozdobení chlebíčků, ale i jako skvělý doplněk k masu. Sladká fialka se hodí i do dezertů a koktejlů. 

Kapucínka - je známá pro svou pikantní, pepřovou chuť. Je ideální na použití do salátů a omáček. Jedlé jsou květy i její listy. 

Čekanka - její listy mírně připomínají chuť rukoly a použít je můžete do salátu. Jejím květem pak můžete ozdobit dezerty i další pokrmy. 

Vhodné květiny na domácí kosmetiku

Květiny se hodí i pro přípravu domácí kosmetiky. Kromě kosmetiky pro krásu mají některé květy i lékařské využití a mohou pomoci našemu zdraví. Využít je možné čerstvé květy, ale i sušené. Květy jsou oblíbené pro výrobu mýdel, balzámů, olejů, mastiček nebo koupelových solí. Které konkrétní květiny vybrat? 

Šeřík - vyrábí se z něj tělové oleje, které jsou vhodné pro pokožku náchylnou ke kožním problémům. 

Měsíček - používá se na přípravu balzámů, olejů nebo krému na pokožku. Pomáhají suché pokožce a také při hojení ran a popálenin. 

Levandule - jedná se o silný přírodní antioxidant. Používá se pro výrobu olejů na masáže nebo koupelových solí pro uvolnění. Také pomáhá zklidnit nejen mysl, ale i pokožku a zlepšuje spánek. 

Růže - květy růže mají vysoké množství vitamínu C, který má výborné regenerační vlastnosti, proto se využívají v přípravcích proti vráskám nebo na zpevnění pleti. 

Sedmikráska - má mírně zlidňující účinky, které se využívají na přípravu pleťových masek nebo pro výrobu toniků pro citlivou pleť. 

Jak pěstovat jedlé květiny

Pěstování jedlých květin není náročné a zvládne je i začátečník. Je důležité akorát dodržet několik pravidel. Většina jedlých květin preferuje slunné stanoviště, některé z nich zvládnou i mírný polostín. Vhodné je také zvolit stanoviště chráněné před silným větrem. Půda pro jejich pěstování by měla být lehká a snadno propustná

Květiny vyžadují pravidelné zalévání, ale půda by určitě neměla být přemokřené. Vyjma měsíčku a kapucínek, které mají rády o něco vhlčí stanoviště pro pěstování. 

Sklízet květy je nejlepší v jejich plném rozkvětu. V tu chvíli mají nejlepší chuť i nejvýraznější aroma. Při sklízení buďte opatrní, ať nepoškodíte květinu a může dále prosperovat. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články