Úvod  › 

Pěstování brokolice

Co se týká obsahu prospěšných látek, je brokolice jasnou jedničkou mezi zeleninou. Bohužel z jejího pěstování má mnoho lidí obavy, protože si myslí, že je to složité. Když ale dodržíte několik základních pravidel a věnujete brokolici dostatečnou péči, budete se moci těšit na vlastní výtečnou úrodu této zajímavé brukvovité zeleniny.

Výsev - VýsadbaPěstováníSklizeň a skladování

Výsev brokolice

Jestli se na vlastní úrodu brokolice opravdu těšíte a nechcete nic riskovat v samém začátku, je nejlepší strategií předpěstování sazenic ze semínka. Tento krok můžete také přeskočit a koupit si již připravené sazenice například na trhu.

Výsev brokolice si načasujte na únor. Nejlepšího klíčení dosáhnete při teplotě zhruba 20 ˚C. Jakmile však malé rostlinky vzejdou, začněte je zvykat na podmínky, které budou panovat venku, a pro pěstování se snažte nepřekračovat teplotu 16 ˚C. Pro minimální starosti s přesazováním si ideálně rovnou připravte více kelímků a do každého vždy umístěte jedno semínko. Pro pozdní sklizeň je možné využít přímý výsev na záhon zhruba v polovině června.

Jak a kdy vysazovat brokolici

Takto předpřipravené mladé rostlinky brokolice je možné sázet do pařeniště nebo do skleníku již zhruba v březnu a dubnu. S venkovní výsadbou přímo na záhon počkejte nejdříve od dubna, protože případné mrazíky by mohly rostliny poškodit. Pro větší ochranu tak záhon s vysázenými sazenicemi brokolice zakryjte netkanou textilií.

Sazenice brokolice vysévejte do dostatečné vzdálenosti ve sponu 45 cm. Nejlépe jim svědčí kyprá půda, která byla předtím vyživena například kompostem.

Pěstování brokolice

Obecně brokolice prospívá víceméně na každé zahradě. Na kvalitní a hnojené půdě nabídne nejlepší úrodu. Pro optimální růst růžic je důležitá pravidelná zálivka. Zpočátku klidně přidejte trochu hnojiva pro bohatší tvorbu růžic s poupaty. Pro rostliny je také velmi důležité časté okopávání, aby se půda v okolí kořenů dostatečně provzdušnila.

Brokolici mohou potrápit nejrůznější škůdci. Typicky například dřepčíci nebo nejrůznější housenky. Pečlivě tak své rostliny sledujte a případně včas zakročte vhodným přípravkem či mechanickým odstraňováním škodných housenek.

Sklizeň a skladování

V případě brokolice existují dva hlavní typy. Jde o brokolici květákového typu, která roste do jedné velké růžice. Druhou variantou jsou výhonkové brokolice, kdy se objevuje větší počet menších růžic. Zajímavostí také je možnost pěstovat fialovou brokolici. Doba do ideální doby sklizně se tak může lišit podle konkrétní odrůdy a podmínek. Obecně je však velmi důležité sklidit brokolici ve stádiu, kdy jsou růžice s poupaty plně vyvinuté, ale ještě nekvetou. Jakmile totiž začnou kvést, ztrácí brokolice na kvalitě a chuti.

Brokolici ideálně zpracujte čerstvou. Dá se přidávat syrová například do salátů, ale častější je tepelná úprava. Při větší úrodě si přebytek uložte do mrazáku.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články