Úvod  ›   ›   ›   ›   › 

Co dělat s velkým množstvím rybízu?

Rybíz zdobí téměř každou zahrádku, není totiž náročný na pěstování a těší se vysoké úrodě. I když čerstvý rybíz nemusí chutnat každému pro svou kyselou chuť, v kuchyni se s ním dá vykouzlit celá řada zajímavých pokrmů, ze kterých si vybere každý. Jaké jsou možnosti uchování rybízu? A jak využít rybíz v kuchyni jinak než na marmeládu?

Využití rybízu v kuchyni

Když přemýšlíme, jak využít rybíz, bublanina a marmeláda asi napadne každého. Co ale dělat, když se vám poštěstí a máte opravdu velké množství rybízu? S trochou fantazie a našimi tipy vykouzlíte zajímavé pokrmy a využijete každou jednu kuličku z tohoto zahradního pokladu.

Na začátku většinou bývá odstraňovaní stopek. zdroj: flickr

Šťávy a sirupy

Kdykoli během roku oceníte domácí šťávu, ta z rybízu je obzvlášť výborná. Pro výrobu šťávy musíte získat šťávu z rybízu pomocí ručního lisu, elektrického odšťavňovače nebo to můžete jednoduše propasírovat. Před výrobou je vhodné rybíz uvařit, sirup můžete ale udělat i za studena, kdy si uchová více zdraví prospěšných látek. Takto vyrobený sirup ale má kratší trvanlivost a je nutné jej skladovat v lednici. Zbytky rybízu po odšťavění doporučujeme nevyhazovat, ale usušit, hodí se na výborný rybízový čaj. 

Džemy a marmelády

Rybíz obsahuje vysoký podíl pektinu, takže je jak dělaný pro zavařené džemy a marmelády. Marmelády se pak hodí nejen na pečivo, ale i do jogurtů, při pečení nebo o Vánocích na slepování lineckého cukroví. 

Koláče a buchty

Kde je rybíz jako doma, to jsou koláče, buchty a zkrátka sladké dezerty. Na pečení se hodí čerstvý, mražený a dokonce i sušený rybíz. Vyzkoušet můžete bublaninu, koláč s tvarohem nebo jenom drobenkou. Zkuste jej využít i do dezertů, kde běžně používáte jiné ovoce, rybíz vás moc zklamat v dezertech nemůže. 

Víno a likéry

Vyzkoušet můžete rybízové víno nebo likér, vyrobit můžete alkoholickou i nealkoholickou verzi. Postup na tyto nápoje je už trochu složitější, ale při velkém množství rybízu po něm můžete sáhnout. Rybíz se smíchá s cukrem, vodou a kvasinkami. U vína se čeká několik týdnů až měsíců, likér lze připravit a pít zhruba za 10 dnů. 

Zmrzliny a dřeně

Nejen během léta člověk rád sáhne po osvěžující zmrzlině nebo dřeni z rybízu. Rybíz rozmixujete, podle vaší chuti můžete propasírovat přes síto nebo můžete i nechat zmrzlinu s kousky rybízu. Směs podle chuti doslaďte cukrem, můžete naředit vodou a dáte ztuhnout do mrazáku. 

Rybízový ocet 

Ocet z rybízu se hodí do salátů anebo marinád na maso. Potřebujete jen několik ingrediencí - rybíz, jablečný nebo vinný ocet a podle chuti můžete dosladit cukrem. 

Omáčky

Podobně vyrobíte i rybízovou omáčku, která se hodí jako k masu nebo k sýrům. Opět kromě rybízu potřebujete jen cukr, koření a vinný ocet. Ingredience smícháte, krátce povaříte a máte výbornou omáčku. 

Možnosti uchování

Rybíz je bohatý na vitamín C a antioxidanty, které prospívají zdraví. Tyto látky posilují imunitu, chrání buňky před stárnutím a přispívají k celkové vitalitě člověka. Jeho kyselá chuť dodá pokrmům zajímavou chuť a jedinečný šmrnc. Jak je možné rybíz uchovat a která metoda se na co hodí? 

Nejchutnější ovoce je vždy čerstvé. Takže pokud se chystáte rybíz brzy zpracovat, nejvhodnější je ho krátkodobě uskladnit. Čerstvě sklizený rybíz vydrží v lednici chutný a výborný až několik dní. 

Pro dlouhodobé uchování rybízu ho můžete zamrazit, jedná se o nejjednodušší způsob skladování. Před jeho zamražením ho omyjte a osušte. Pro opravdu dobré uskladnění ho rozložte na plech a nechte ho takto zamrazit. Kuličky si zachovají svůj tvar a budou téměř jako čerstvé. Po zmrznutí je uskladněte v sáčcích nebo krabičkách, které si kdykoli během roku můžete vyndat a rovnou zpracovávat do jídla. 

Rybíz můžete také jednoduše zavařit, nemáme na mysli marmeládu. Rybíz se jednoduše smíchá s cukrem a kořením, nechá odležet a poté se zavaří. Je to něco podobného na způsob sladkých brusinek ke svíčková, ale z kyselého rybízu. Takto jednoduše zavařený rybíz se hodí k masu a sýrům. 

Ne tak častá forma skladování rybízu je jeho sušení. Ale i rybíz je chutný, když je sušený. Usušený rybíz můžete použít samostatně na přípravu čaje nebo do různých čajových směsí. Využít ho můžete i při pečení. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články