Menu
Úvod

Jak pěstovat houby doma?

Některým druhům hub pěstování v domácích podmínkách vyhovuje více než pěstování na zahradě. Pro domácí pěstování si můžete pořídit speciální sady, ale podmínky pro pěstování hub snadno vytvoříte i sami. Největší výhodou domácího pěstování hub je, že rostou rychleji než venku.

V domácích podmínkách patří mezi nejoblíbenější tyto druhy:

  • hlíva: při vytvoření správných podmínek je její pěstování snadné

    • lze pěstovat na špalcích ze stromů (osika, jasan, ořešák, topol a další)

    • podkladem mohou být i kukuřičné palice nebo sláma

    • v předpřipravených sadách prorůstá houba z podkladu, který je umístěný v pytli

  • houby shiitake (houževnatec jedlý): po vytvoření plodnic potřebuje světlo na asi 10 hodin denně

    • můžete ji pěstovat podobně jako hlívu na špalcích nebo pařezech

    • jako podklad snese i krátce nařezanou slámu, předpřipravená se prodává v blocích

    • mezi jednotlivými sklizněmi je potřeba nechat blok pár týdnů odpočívat a hlídat jej před případnými nákazami (odstraní se sprchováním)

  • žampiony: nejčastěji se k jejich pěstování využívá nejsnadnější způsob, předpřipravený substrát i se sazbou

  • ucho Jídašovo:

    • přirozeně roste na kmenech stromů (nejlepší je černý bez)

    • v domácích podmínkách je vhodné jej pěstovat v substrátové směsi (obsahující kukuřičná vřetena, piliny nebo drcenou slámu)

  • penízovka sametonohá: k vývoji potřebuje světlo, za kterým se vytahuje (nikdy ne přímé slunce)

    • pěstování na špalcích je stejné jako u hlívy

    • kromě toho je možné ji pěstovat i na pilinách

Výběr výtrusů

Podhoubí nebo výtrusy (neboli spory) vybírejte vždy raději od renomovaných prodejců, abyste měli jistotu, že se houby uchytí. Jednodušší jsou pro domácí pěstování předpřipravené substráty. Výtrusy seženete jako:

  • podhoubí – mykrohizní vakcína: směs se sází do půdy nebo pilin a pěstuje se podle pokynů prodejce.

  • sazenice – substrát: balení obvykle dostanete v sadě obsahující kartónovou krabici, krycí zeminu, rukavice a návod k pěstování.

  • vytvoření vlastního základu: je nejsložitější způsob a potřebujete k němu nejen sterilní prostředí, ale i vše, s čím budete pracovat.

Podmínky pro pěstování

  • Umístění: pro většinu hub pěstovaných doma jsou potřebné umístění na chladném, vlhkém a tmavém místě, které není na průvanu ani pod přímým zdrojem tepla nebo vytápění. Obvykle bývá nejvhodnější sklep, ale vystačíte si i s nepoužívanou spíží nebo skříní, v nichž můžete vytvořit přítmí a kontrolovat teplotu a vlhkost.

  • Světelné podmínky: některé houby jsou schopné tolerovat i světlo, ale místo, kde houby pěstujete, by mělo být vždy aspoň méně osvětlené nebo v šeru.

  • Teplota: je ideální mezi 12 a 16 °C (určité druhy vyžadují ještě nižší, jako enkoi teplotu 7 °C ), což některé sklepy neumožňují a proto je lepší pěstovat houby v zimních měsících.

  • Podklad: protože houby neobsahují chlorofyl jako rostliny, pěstují se většinou v látkách jako jsou piliny, obilí, korek, kmeny stromů, dřevní štěpky nebo v kapalině, ze kterých berou výživu. Směs výtrusů a těchto látek se nazývá podhoubí, které funguje na podobném principu jako když kyne těsto.

Pěstování na kmeni

Na kmeni nebo pařezu houby vypěstujete tak, že do nich navrtáte otvory a do nich vložíte sadbu.

Pěstování v substrátu

  • Umístěte sazenice do nádoby nebo na tácek s odpovídajícím podkladem.
  • Oblast okolo hub by měla mít v prvních asi 3 týdnech teplotu okolo 21 °C, k čemuž dobře slouží vyhřívaná podložka.
  • Jakmile se podhoubí „zakoření“, což znamená, že se jeho vlákna rozšíří do pěstebního substrátu, vyhřívání už není potřebné.
  • Zakryjte podhoubí vlhkým hadříkem a v případě, kdy je půda suchá na omak, jej postříkejte zvlhčovačem.
  • Drobné houby by se měly objevit v průběhu 3-4 týdnů. Ke sklizni jsou připravené, když se klobouček zcela oddělí od nožky.
  • Abyste se vyhnuli poškození hub rostoucích v okolí hub, které se dají sklidit, nikdy houby nevytrhávejte, ale odřezávejte ostrým nožem.
  • Doma vypěstované houby můžete většinou sklízet víckrát, po každé sklizni je pořádně zalít.