Úvod

Jak připravit perfektní záhon na výsev/výsadbu zeleniny

Příprava záhonu pro pěstování zeleniny začíná už na podzim. Tehdy je potřeba zem nahrubo zrýt a nechat přes zimu promrznout a odpočinout. Tím, že necháme v půdě hroudy docílíme toho, že v sobě zadrží dostatek zimní vláhy, a navíc bude díky mrazům kypřejší a na jaře se s ní bude dobře pracovat. Výjimkou, kdy se záhon na podzim neryje jsou ty záhony, kde se pěstuje zelenina, která se sklízí až v průběhu zimy. Například Kapusta, pórek či kadeřávek. Tyto záhony přichází na řadu až po zimě.

S příchodem jara a teplotami blížícími se k patnácti stupňům Celsia přichází i vhodný čas pro výsadbu. Nenáročné druhy je možné sázet přímo do záhonu. Takový záhon je potřeba pečlivě připravit, aby úroda ve výsledku stála za vynaloženou práci. Pro většinu zeleniny je počáteční postup v podstatě stejný.

Zrytý záhon

  • Půdu pohnojte: Jakmile půda po slezení posledního sněhu trochu proschne, je vhodný čas ji ještě před prokypřením a zarovnáním pohnojit. Hnojíme kompostem, popřípadě minerálními a jinými vhodnými hnojivy. Většině zeleniny živiny z kompostu bohatě postačí, některé náročnější rostliny mají však větší nároky na množství dusíku v půdě. Mezi ně patří například květák, zelí, kapusta, celer, nebo tykev. V tomto případě můžete využít dusíkaté vápno, které se zapravuje do hlíny alespoň jeden týden před samotným sázením. Nikdy nesypeme vápno na čerstvě vysazené rostliny a listy.
  • Nakypřete půdu: Pro správné klíčení je potřeba, aby byla půda kyprá. Kypření probudí k životu činnost mikroorganismů, navíc pomohou s udržováním vody v půdě. Před prvním zásahem do půdy je důležité, aby měla optimální vlhkost. Neměla by být ani příliš mokrá, ani vysušená. Nejlepším ukazatelem je zkouška v dlani. Tu provedete tak, že stisknete kus půdy v dlani, což by mělo vytvořit hrudku, tu následně pustíte na zem, měla by se okamžitě rozpadnout. Pokud dopadne vcelku, je půda příliš mokrá, pokud by naopak byla vysušená, hrudku se vám v dlani vytvořit nepodaří. Před samotným sázením je dobré půdu důkladně pohrabat hráběmi do roviny.
  • Zbavte se plevele: Ihned po odtátí sněhu na záhonech bují plevel, který je v tomto případě nezvaným hostem. Jsou to převážně ptačinec nebo pýr plazivý, kteří se na záhonu objevují nejčastěji. Těch je potřeba se před začátkem výsevu zbavit a záhon důkladně vyplít. Pokud se nedaří z hlíny vyndat veškerý plevel, nabízí se jako pomocník některý ze selektivních herbicidů, které jsou k sehnání v každém dobrém zahradnictví. Půda pro výsev by měla být hezky zarovnaná, a kromě plevele by měla být očištěná i od případných kamenů a jiných nežádoucích předmětů.

Příprava půdy pro výsev běžné zeleniny versus půda pro výsadbu brambor

Běžnou zeleninou jsou v tomto případě myšleny například papriky, rajčata, okurky, hrášek, kořenová zelenina a další. V tomto případě by měla být půda zpracovaná co nejjemněji a bez hrudek do hloubky 15–20 centimetrů. Zároveň by se mělo do půdy zapracovat anorganické hnojivo.

V případě brambor je naopak lepší, když půda obsahuje i drobné hrudky, ne však hroudy. Rozdíl je také v tom, že brambory většinou nesázíme po pár sazeničkách, to by se totiž nevyplatilo. Na velký záhon už vlastními silami pravděpodobně nevystačíte. Tady přichází na řadu kultivátor, který vám trochu té námahy ušetří. Práci, nad kterou byste pravděpodobně strávili půl dne vám s kultivátorem zabere jen chvíli. Půdu byste měli projet kultivátorem dvakrát.

Při klíčení rostlin by měly mít čerstvě bující rostlinky dostatek vláhy, půda ale nesmí být v žádném případě přemokřená, rostliny my tak mohly mít tendenci začít plesnivět či zahnívat, což by nám ve finále zničilo celou úrodu.

Začněte pomalu

Může se zdát, že pěstování zeleniny je téměř nadlidský úkol. Jakmile se však do toho dostanete, zjistíte, že nejde o nic složitého, a že není nic lepšího, než radost z vlastní úrody. Nemusíte hned pěstovat lány brambor a okurek. Začněte s menším množstvím a s přicházejícími zkušenostmi můžete postupně přidávat množství a druhy. Pro začátek se můžete zaměřit na nenáročnou zeleninu, jako je česnek, mrkev, petržel, ředkvička nebo salát.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 1/5 (1 hlas)