Menu

Zázvor

Jak zpracovat zázvor?

S časem zimy, tedy obdobím častého nachlazení a rýmy, si už každý začíná vzpomínat na zázvorový čaj jako na prevenci proti těmto nepříjemnostem. Vylouhovaný čerstvý zázvor však nemusí být jediný způsob, jak ho využít. Variant je nespočet a mnoho z nich si doma snadno můžete připravit. My vám přinášíme dvě méně tradiční.

Jak sušit zázvor?

Zázvor je rostlina pocházející z Asie, která je asi metr a půl vysoká. Má krásné žluto-fialové květy. Známá je především svými hlíznatými oddenky, které obsahují stovky esenciálních olejů a minerálů jako je draslík, vápník a železo.

Jak uskladnit zázvor?

Přichází zima a s ní období rýmy a nachlazení. Jednoduchou prevencí ale i lékem proti tomu je zázvorový čaj nebo jakákoliv jiná podoba zázvoru připravená ke konzumaci. Pokud však nejste velký milovník tohoto oddenku s výraznou chutí a víte, že ho nespotřebujete rychle, budete ho chtít udržet dlouho čerstvý.

Jak pěstovat zázvor doma?

Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) byl pro své léčebné účinky znám již ve starodávné Číně. Ovšem světem téměř zapomenutý se opět vrací na světlo až dnes. Není divu, působí vhodně při nachlazení, je dobrý pro trávení i pro vyčištění organismu, podporuje imunitu a zlepšuje krevní oběh, navíc se dá velmi dobře využít i při vaření. Jak si ho ale zajistit, aniž byste ho museli kupovat?