Menu
Úvod  › 

Jak stříhat stromkový angrešt?

Angrešt je, díky svému širokému uplatnění v kuchyni a oblíbené chuti, často pěstovaným ovocem.

Můžete ho pěstovat buďto jako keř nebo stromek, stromkový tvar je však mnohem jednodušší na sklízení, okopávání, pletí i udržování a zároveň má větší, vybarvenější a velikostně vyrovnanější plody. Volí ho proto většina zahrádkářů. Pěstuje se samostatně v řadě, dobře upevněný tak, aby opora byla až do výše korunky, kde je stromek uvázán. Aby vám poskytl dobré, chutné a šťavnaté plody, je nutné ho pravidelně a správně prořezávat.

Jak a kdy správně ořezat stromkový angrešt

  • Pravidelný řez je nutno dělat především během prvních let po výsadbě a to nejlépe v zimě. Ideální doba pro řez je od konce listopadu do začátku března, případně (jako u rybízu, se kterým může být vysazován) při sklizni nebo těsně po ní, tedy během léta.

  • Po výsadbě stromkového angreštu se o dvě třetiny seříznou kosterní výhony. Přestože se může zdát radikální, je toto zkrácení důležité pro vyrovnání šoku rostliny z přesazení - stromek dostane impulz k novému růstu a dobrému zakořenění, ujímatelnost bývá oproti kratšímu seřezání mnohem lepší. První ořez se provádí v předjaří (konec předjaří se kryje s počátkem velkého vegetačního období, je to tedy doba mezi zimou a jarem, ve kterém se teploty pohybují od 0 °C do +5 °C), kdy nehrozí velké mrazy.

  • V dalším roce se ponechá v korunce čtyři až šest výhonů, jež se, pokud stromek dobře přirůstá, řezem přibližně o třetinu nebo čtvrtinu zkrátí tak, aby byly v rovnováze. Postranní obrost se zkracuje za druhým až čtvrtým pupenem.

  • Po třech až čtyřech letech se kosterní výhony postupně odřezávají na nejnižším rozvětvení (za prvním pupenem) a doplňují se novými výhony.

  • Při udržovacím řezu se odstraňují ty nejstarší větve a nadpočetné náhradní výhony vyrůstající v korunkách. Dbáme na to, aby byl základ korunky rovnoměrně rozložen kolem kmínku.