Menu
Úvod  › 

Jak sázet angrešt?

Angrešty jsou báječné ovoce. Můžeme si vypěstovat buď červené nebo bílé plody. Některé jsou sladké, jiné zase kyselé. Podle toho, čemu dáváte přednost si vybereme odrůdu a tu si pak vysadíme na zahrádku.

Díky tomu, že brzy začne rostlina plodit, se dočkáte velmi brzo první úrody, skvělých plodů.

K čemu se angrešt využívá?

Bobule angreštu

CC: Shappo

Z angreštu můžete připravit chutné dezerty nebo zavařeniny. Je skvělý také jako čerstvá pochoutka do ovocných salátů, pro výrobu domácích sirupů nebo limonád či na buchty. Angrešt se také využíváv kosmetice na výrobu peelingů.

Vhodné podmínky pro pěstování

Angrešt je trochu náročnější na pěstování. Co se týče průměrné roční teploty potřebuje 7-9 °C.Angrešt také nesnáší sucho nebo moc mokra. Ideální je mírně vlhká půda. Nejlépe se mu daří na stanovišti, kde je mírný průvan. Oproti rybízu má angrešt větší nároky na půdu. Potřebuje středně těžkou humózní půdu s neutrálním až slabě kyselým pH. Měl by se také pravidelně přihnojovat.

Kdy sázet angrešt

Keř angreštu

CC: lente

Ideální dobou pro výsadbu nových rostlinek angreštu je podzim nebo jaro. Nejlepší je však zmíněný podzim. Výhodou výsadby na podzim je, že rostlinka lépe využije zimní vláhu a navíc vytvoří větší přírůstky na jaře.

Rostliny vysazené na jaro hodně trpí na sucho a je tak třeba více zalévat.

Jak sázet angrešt

Keř angreštu sázíme do sponu 3x1 m do hloubky zhruba 5 cm. Poté keř zkrátíme na 2-4 pupeny. Slabší větve odstřihneme a v dalším roce ponecháme pouze 4-6 nejsilnějších větví. Naopak stromky angreštu by měly mít oporu, což znamená nějaký pevný dřevěný kůl, aby kmen stromku byl pevný a rovný.

Pokud vysazujete více stromků v řadě a chcete mít korunky ve stejné výšce, je třeba nějaké keříky zasadit hlouběji, jelikož ne všechny stromky mají stejně velkou korunku.

Kdy sklízet, aneb jak se to pozná?

Ovoce

CC: domeckopol

U angreštu se rozlišují tři stupně zralosti plodů.

Zelená zralost - ideální pro přípravu pektinu, začátkem června. Plody jsou drobné, tmavě zelené. Kompotová zralost - jak už název napovídá ideální  pro přípravu chutných pokrmů a kompotů, koncem června. Plody jsou světle zelené, ještě trochu tvrdé. Konzumní zralost - ideální doba sklizně, začátkem července. Plody jsou plně vybarvené.