Úvod  ›   › 

Jak uchovat kopr?

Kopr vonný patří mezi jednoleté byliny a časté obyvatele našich zahrádek. Pokud jej nestíháte přímo spotřebovat tak, jak jste ho sklidili na zahrádce, jsou ještě další možnosti, jak nadúrodě prodloužit život. Které?

Kopr můžeme naložit

Nakládání je v dnešní době už trochu pozapomenutá úprava, ale používaly ji už naše babičky. Stačí kopr pečlivě umýt, odtrhat stonky, můžeme i nakrájet. Pak vložíme do sklenice a zalijeme převařeným octem. Dál už můžeme pouze uzavřít a uskladnit na chladném a temném místě, nemusí se sterilovat. Jde o ideální přísadu především do koprové omáčky, která s ním získá kyselou chuť. Ocet můžeme vyměnit i za klasický sladkokyselý nálev. Co se množství týče, držte se jednoduše toho, že byste měli zachovat poměr více kopru a méně nálevu.

Tuto bylinu můžeme uchovávat i za pomoci naložení do soli. Na kilogram kopru budete potřebovat cca mezi 200 až 300 gramy soli. Stačí kopr se solí smíchat a opět nasypat do sklenic. Můžeme použít do polévek i omáček, ale před přidáním do pokrmu pamatujeme na to, že samotné jídlo už není potřeba solit.

Kopr

CC: bykst

Vhodné je sušení i mražení

Sušit můžete kopr volně na slunci i v troubě, ale pamatujte na to, že nebude mít tak dlouhou trvanlivost, bledne a sušením navíc ztrácí své typické nezaměnitelné aroma, přestože se tomu dá do jisté míry bránit skladováním v uzavřených nádobách. Lépe mu bude v mrazu, stačí opět důkladně oprat, nasekat na drobno, vložit do mikrotenových sáčků či plastových krabiček a uložit do mrazáku. Tak vám vydrží i přes celou zimu a rozhodně se navíc nemusíte bát, že by vám svou typickou vůní „vylepšil“ ostatní uskladněné potraviny.

Obdobně můžete zhruba po dobu pěti dní uchovat rovněž kopr čerstvý, který vám takto vydrží v lednici. Jen si vyberte čerstvé a neovadlé snítky a uložte jej opět do sáčku, který ale pootevřete, aby kopr neshnil. Umývejte je vždy až těsně před použitím, nikoli dopředu.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články