Úvod  ›   › 

Jak připravit avokádo?

Dříve neznáme, dnes oblíbené. Takto bychom mohli charakterizovat exotický plod původem ze Střední Ameriky. V současné době si získává poměrně velkou oblibu především u mladší generace lidí, kteří jej hojně zařazují do zdravého jídelníčku. Důvodů je hned několik. Avokádo obsahuje až 30 % zdravých rostlinných tuků, kyselinu palmitovou, linolovou a olejovou. Při dietě se využívá zejména jako náhražka másla, majonézy nebo různých dochucovacích dresinků. Kromě tuků dále obsahuje vysoký podíl vitaminu E, železa, draslíku nebo vlákniny.

Je avokádo zralé?

Tato otázka napadne jistě každého, kdo se rozhodl vyzkoušet avokádo poprvé. Při výběru bychom si měli dát pozor na barvu a na plíseň v okolí stopky. Pokud avokádo jemně zmáčkneme, mělo by být měkké a bez hnědých skvrn. Správně vybraný plod můžeme připravit na několik lahodných způsobů.

Použití v kuchyni

Jestliže jsme si už avokádo správně vybrali a očistili, napadá nás otázka, jak jej zpracovat.

  • Ostrým nožem plod přepůlíme
  • Odstraníme pecku
  • Pomocí lžičky vydlabeme dužinu
  • Dužinu v misce zakápneme citronovou šťávou. Dužina si tak ponechá všechny výživné látky a zůstane krásně zelená.

Avokádo má v kuchyni všestranné využití a skvěle se hodí na přípravu pomazánek, dipů, zeleninových salátů, ale i sladkých dezertů. Bezesporu nejznámější pokrm připravovaný s avokádem je sushi.

Avokádo půlené s peckou

CC: byrev

Avokádo skvěle doplní slavnostní stůl

Dávno již odzvonilo tradičním předkrmům, které v dnešní době úspěšně nahrazují moderní, lehké a zdravé chody. Avokádo může příjemně oživit slavnostní menu a například v kombinaci s tuňákem je to skvělá chuťovka.

Avokádo plněné tuňákem

  • 4 ks avokáda
  • 1 citron
  • tabasco
  • sůl
  • tuňák ve vlastní šťávě
  • mletý bílý pepř
  • jogurtová majonéza
  • bylinky na ozdobu

Postup je zcela jednoduchý a zabere pouze pár minut.

  • Avokádo omyjeme, rozkrojíme a odpeckujeme
  • Dužinu vydlabeme a nakrájíme na kostičky, které pokapeme citronem
  • Tuňáka pokrájíme na jemno, smícháme s avokádovou dužinou a promícháme s majonézou
  • Směsí plníme vydlabané půlky avokáda
  • Zakápneme sojovou omáčkou nebo tabascem
  • Zdobíme bylinkami
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články