Jak naložit kopr?
Koprová omáčka je tradiční české jídlo a každému je jasné, že nejlepší bude vždy připravená z čerstvého kopru. Sezóna bylin je však především v létě, a tak se v zimě často musíme spolehnout na supermarkety, kde jeho kvalita nemusí být nejlepší. Pokud si však kopr pěstujete sami, můžete ho zpracovat tak, že vám bude přístupný i přes zimu. Jednou z možností je ho naložit.
Klasický český kyselý nálev
První, co nás snad všechny napadne, je naložit ho do kyselého nálevu z octa. Používáme ho na okurky nebo na jinou zeleninu a pro kopr je to taktéž skvělá volba. Vzniklý nálev po spotřebování kopru přitom můžeme použít na dokyselování jiným pokrmů, například čočky. Jsou dvě základní varianty – jednou je použít čistý převařený ocet, v té druhé přidáváme ještě další suroviny.
Budete potřebovat:
- uzavíratelnou sklenici
- kopr
- 1 litr octa
- 40 g soli
- 4 lžíce oleje
- ¼ litru vody
Postup:
- Kopr dobře operte a případně otrhejte na požadovanou velikost.
- Smíchejte všechny suroviny na nálev (kromě kopru) a nechtě krátce povařit, aby se všechny složky dobře spojily.
- Kopr zalijte svařeným a prochladlým nálevem. Sklenici poté dobře uzavřete.
Mladý kopr
Naložený v oleji za studena
Dalším způsobem je kopr naložit do oleje. Olej působí jako skvělý konzervant a přitom kopru ponechá jeho chuť. Pokud použijete olivový olej, nálev bude chutný i ve studené kuchyni. Jsou způsoby, jak kopr naložit za tepla, avšak za studena se uchová více prospěšných látek jak z oleje, tak z bylinky.
Budete potřebovat:
- kopr
- olej (nejlépe olivový)
- misku vhodnou na tření kopru s olejem
- uzavíratelnou sklenici
Postup:
- Kopr omyjte a natrhejte na požadovanou velikost. Můžete ho zachovat po větvičkách, nebo nasekat téměř na drobno.
- Vložte ho do misky a chvíli jemně třete (například lžící), aby se z něj uvolnili látky.
- Přidejte část oleje a znovu jemně třete. Pokud chcete více používat samotný kopr než jen koprový olej, bylinku šetřete.
- Přidejte zbývající olej a s koprem ho promíchejte.
- Směs nalijte do sklenice a dobře uzavřete. Sklenici poté uchovávejte na temném a chladném místě.
Tip: Pokud chcete, aby měl olivový olej výraznou koprovou chuť, postavte ho na několik dní na slunné místo a každý den směs protřepejte.
Související články
- Jak pěstovat kopr?
- Jak uchovat kopr?
- Jak naložit kopr?
- Jak uchovat čerstvý kopr?