Úvod  ›   › 

Jak naložit kopr?

Koprová omáčka je tradiční české jídlo a každému je jasné, že nejlepší  bude vždy připravená z čerstvého kopru. Sezóna bylin je však především v létě, a tak se v zimě často musíme spolehnout na supermarkety, kde jeho kvalita nemusí být nejlepší. Pokud si však kopr pěstujete sami, můžete ho zpracovat tak, že vám bude přístupný i přes zimu. Jednou z možností je ho naložit.

Klasický český kyselý nálev

První, co nás snad všechny napadne, je naložit ho do kyselého nálevu z octa. Používáme ho na okurky nebo na jinou zeleninu a pro kopr je to taktéž skvělá volba. Vzniklý nálev po spotřebování kopru přitom můžeme použít na dokyselování jiným pokrmů, například čočky. Jsou dvě základní varianty – jednou je použít čistý převařený ocet, v té druhé přidáváme ještě další suroviny.

Budete potřebovat:

  • uzavíratelnou sklenici
  • kopr
  • 1 litr octa
  • 40 g soli
  • 4 lžíce oleje
  • ¼ litru vody

Postup:

  1. Kopr dobře operte a případně otrhejte na požadovanou velikost.
  2. Smíchejte všechny suroviny na nálev (kromě kopru) a nechtě krátce povařit, aby se všechny složky dobře spojily.
  3. Kopr zalijte svařeným a prochladlým nálevem. Sklenici poté dobře uzavřete.

Mladý kopr

Kopr

Naložený v oleji za studena

Dalším způsobem je kopr naložit do oleje. Olej působí jako skvělý konzervant a přitom kopru ponechá jeho chuť. Pokud použijete olivový olej, nálev bude chutný i ve studené kuchyni. Jsou způsoby, jak kopr naložit za tepla, avšak za studena se uchová více prospěšných látek jak z oleje, tak z bylinky.

Budete potřebovat:

  • kopr
  • olej (nejlépe olivový)
  • misku vhodnou na tření kopru s olejem
  • uzavíratelnou sklenici

Postup:

  1. Kopr omyjte a natrhejte na požadovanou velikost. Můžete ho zachovat po větvičkách, nebo nasekat téměř na drobno.
  2. Vložte ho do misky a chvíli jemně třete (například lžící), aby se z něj uvolnili látky.
  3. Přidejte část oleje a znovu jemně třete. Pokud chcete více používat samotný kopr než jen koprový olej, bylinku šetřete.
  4. Přidejte zbývající olej a s koprem ho promíchejte.
  5. Směs nalijte do sklenice a dobře uzavřete. Sklenici poté uchovávejte na temném a chladném místě.

Tip: Pokud chcete, aby měl olivový olej výraznou koprovou chuť, postavte ho na několik dní na slunné místo a každý den směs protřepejte.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4.25/5 (4 hlasy)


Související články