Úvod  › 

Pěstování keřů a stromů pro jedlé plody

Velmi oblíbené je pěstování keřů a stromů s jedlými plody. Keře a stromy tak mají nejen okrasné využití, na jaře navíc krásně kvetou a v létě vás obdaří svými jedlými plody. Užít si tak můžete čerstvé ovoce přímo ze zahrady, ale také třeba vlastní ořechy, které přece jen chutnají lépe než ty z obchodu.

Keře s jedlými plody

Keře se vejdou snad do každé zahrady, na výběr máte hned celou řadu keřů s jedlými plody. Kromě toho se dají využít i jako živé ploty, plní tak hned několik funkcí dohromady. 

Mezi oblíbené keře s jedlými plody patří rybíz (červený, černý nebo bílý), angrešt, ostružiník, maliník (červené i žluté), lískové ořechy a goji. 

Méně známé keře s jedlými plody, které ale určitě stojí za vyzkoušení, jsou:

  • Aronie (známé jako černý jeřáb) - jeho zdravé plody se dají využít na domácí šťávy, džusy, kompoty nebo marmelády. 
  • Muchovník - v květnu vás potěší svými bílými květy a během léta vás pak obdaří sladkými, modrými plody, které se dají konzumovat přímo. Případně se z nich také dělají šťávy a marmelády. 
  • Josta - kříženec černého rybízu a angreštu. Na pěstování má podobné nároky jako černý rybíz, je ale odolnější proti škůdcům. V kuchyni se upravuje stejně jako rybíz, jostu využijete k připravě džemů, čatní nebo přímo do koláčů. Lahodná je i čestvá. 
  • Rakytník - jeho oranžové plody získávají stále více na oblibě. Mají kyselkovou chuť, dají se konzumovat přímo nebo se používají k výrobě čajů, marmelád či domácí šťávy. 

Jak pěstovat jedlé keře? 

Pěstování jedlých keřů není příliš náročné, je ale potřeba dodržet několik zásad. Zvolte vhodné místo pro výsadbu - jedlé keře mají rády slunce, vláhu a živiny. Rovněž je pro ně důležité, aby měly dostatek prostoru. Když jsou keře vysázeny příliš blízko sebe, mají tendenci si konkurovat a jsou také náchylnější ke škůdcům a chorobám. Vzdálenost mezi keři závisí na konkrétním druhu.

Co se týče samotné péče o keře, příliš času vám to nezabere. V průběhu roku není nutné jedlé keře ani příliš zalévat. Naopak v létě v období sucha nebo i zimy jim ale je potřeba zálivkou trochu. Pomoci jim můžete také mulčováním, kdy udržíte půdu delší dobu vlhkou.  Na jaře je pak vhodné keře přihnojit organickým hnojivem a také je prořezat, abyste podpořili jejich růst. 

Stromy s jedlými plody

Stromy se už nemusí vejít na každou zahradu, ale snad na té své ještě nějaké místečko najdete. Navíc jsou stromy relativně nenáročné v průběhu roku a mohou vám pak udělat radost stromem plným jedlých plodů.

Mezi kterými stromy pro jedlé plody můžete vybírat? Jmenovat můžeme známé stromy, jako je jabloň, hrušeň, třešeň i višeň, slivoň, broskvoň, meruňka, nektarinka nebo třeba vlašský ořech. 

Stromy s jedlými plody, které nejsou ještě tak známé, jsou: 

  • Velkoplodý hloh - menší strom, jehož plody vypadají jako malá červená jablíčka. Výborný je k přímé konzumaci, jeho plody se mohou také sušit. 
  • Moruše - jedná se o strom, který je možné vidět i ve volné přírodě, i tak ale není tolik známý. Chuťově připomíná sladší maliny nebo ostružiny. Hodí se jako doplněk do marmelád nebo do koláčů. 
  • Mišpule - jeho plody jsou jedlé až po přejití mrazem, na to je třeba dávat v domácnosti pozor. Chuťově je plod mišpule podobný hrušce, jablku a trochu meruňce se skořicovou chutí. Mišpule se přidávají do ovocných salátů, hodí se k přípravě marmelád i kompotů. 

Jak pěstovat jedlé stromy?

Jedlé stromy je nejlepší sázet na jaře nebo na podzim, kdy je půda už rozmrzlá nebo ještě nezamrzlá. Vhodné pro stromy s jedlými plody je slunné místo, některé ovocné stromy jsou náchylnější na vítr. Půda by měla být bohatá na živiny a dobře odvodněná. Pro stromy je rovněž důležité nezapomenout sázet je dostatečně daleko od sebe, aby měly dost prostoru pro další růst. 

Především po vysázení stromů je důležité je pravidelně zalévat, poté stačí v období sucha. Na jaře je vhodné je přihnojit. Pro zdraví stromů je stejně jako u jedlých keřů důležité je pravidelně prořezávat. Odstraníte tak staré a nemocné větve, stromy ochráníte před škůdci a nemoceni a podpoříte jejich další růst.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články