Menu
Úvod  › 

Jak a kdy stříhat oleandry?

Oleandr se stal díky svým bohatým květům, nejčastěji růžovým, bílým či žlutým, a krásné vůni oblíbeným stálezeleným keřem také mnoha českých zahrad i balkónů, přestože je hojně rozšířen především v teplejších podmínkách Středomoří. Svůj původ má pravděpodobně v jihovýchodní Asii, byť to nemůžeme zcela spolehlivě určit.

Nejčastěji se u nás pěstuje oleandr obecný. Co ale s ním, pokud se mu kvést nechce? Důležitý je pro bohaté květy správný řez. Jak na to?

Kdy a jak správně řezat?

Nejpříhodnější období pro tento krok nastává v březnu a končí počátkem září. Méně často se oleandr stříhá během časného jara. Odstranit se větve musejí nad tzv. přeslenem, tedy tam, kde z rostliny vyrůstají naráz tři nebo čtyři listy. To znamená, že optimálně stříháme asi o třetinu až polovinu, nikdy ne více. Zůstat by měly opět jeden až tři přesleny.

Za rok nám v místě řezu opět vyroste jeden až tři výhony a můžeme se těšit v průběhu léta na květy. A pamatujte i na to, že keř nakvétá postupně, takže je vhodné pouze oddělovat suché květy a rozhodně je nestříháme. Během podzimu rovněž nestříháme nerozkvetlá květenství s posledními poupaty. Přestože už nepokvetou, můžeme je takto nechat. Během jara sama odpadnou a my si zároveň v průběhu dalšího roku zajistíme hojně kvetoucí rostlinu. Na jaře naopak musíme nechat být větvičky s poupaty.

Na co ještě pamatovat?

Byť jde o rostlinu poměrně odolnou, příliš intenzivními zásahy rozhodně uškodíte jeho kráse. Ostříháte-li ho moc, nepokvete. Sice obroste, ale zhruba rok nebo dva si budete muset na květy počkat.

Zároveň z odříznutých polodřevitých výhonků můžeme oleandry i množit. Řízky o délce cca deseti až patnácti centimetrů zasazujeme do rašeliny smíchané s pískem v poměru 1:1.

Oleandr je vhodné také řezat kvůli tvarování – bohatý keř na zahradě zabere dost prostoru, pak odstraňujeme výhonky nevhodně rostoucí, ale také ty, které jsou příliš tenké. Mladší keře postačí zaštipovat, potom budou košatější.

A pozor, až budete s oleandrem pracovat, nezapomeňte na náležité ochranné pomůcky, to znamená rukavice. Oleandr je díky obsahu glykosidů prudce jedovatý. Nebezpečná je nejen vlastní rostlina, ale i její mléčná šťáva.