Pěstování rybízu - I z jednoho keře může být obří úroda
Rybíz patří k favoritům mezi ovocnými dřevinami a neměl by chybět na žádné zahradě. Práce nevyžaduje zdaleka tolik, kolik vám pak přinese radosti při jeho hojné úrodě a bohatému využití v kuchyni. Pojďme se podívat na pěstování rybízu od A do Z.
Druhy
Pokud se na pěstování rybízu teprve chystáte, pravděpodobně budete stát před otázkou, jaký rybíz pořídit. Rybíz má navíc hned několik kategorií, do kterých se řadí. Rozlišit lze podle jeho tvaru nebo podle barvy jeho bobulí. Podle jeho tvaru lze rybíz pěstovat jak ve tvaru stromku, tak ve tvaru keře. Jaké jsou jejich jednotlivé výhody a nevýhody?
- Stromkový rybíz - hlavní výhodou stromků je vyšší kvalita plodů, které bývají velikostně stejné, a tudíž stejně zralé. Jednodušší je také jejich sklizeň, protože se u nich člověk nemusí krčit. Snadnější a rychlejší bývá také jejich řez a nebývají tolik náchylné vůči chorobám. Nevýhodou může být nutná jejich opora kmínku a kontrola úvazků. Při velké úrodě nebo při špatné kontrole opory hrozí vylomení koruny stromku. Jsou ale vhodné pro pěstování na balkonech nebo terasách v mobilních nádobách. Získávají v tomto směru na oblibě.
- Keřový rybíz - největší výhodou keřových sazenic je to, že jsou výrazně větší, košatější, a tím pádem mají i mnohem více plodů. Nevyžadují žádnou oporu a mohou se dožít a bohatě plodit až 30 let. Nevýhodou je, že mají plody různé velikosti, tím pádem hrozí, že nedozrají. Zároveň je nutné úrodu sklízet vícekrát, ta je navíc namáhavější vzhledem k výšce keře. Rovněž mají keře větší náchylnost vůči škůdcům i houbovým chorobám.
Odrůdy rybízu se pak nejčastěji rozdělují podle barvy plodů, jsou si velmi podobné, ale přesto má každý mírně jiné využití. O jaké druhy rybízu se jedná?
- Červený rybíz - bývá nejčastěji pěstován nejen na zahradách, ale vyskytuje se i v sadech v České republice. Je používán k přímé konzumaci, hodí se do buchet a často se využívá k dalšímu zpracování - do sladkých šťáv či na marmelády.
- Černý rybíz - má mírně odlišnou chuť než zbývající dvě odrůdy, a proto má také širší využití. Kromě přímé konzumace se využívá na džemy, sladké šťávy, protlaky, výborný je i ke zmražení.
- Bílý rybíz - patří asi k nejvzácnějším rybízům, ale pěstování i péče o něj probíhá stejně jako u červeného rybízu. Pěstují se k přímé konzumaci a pro jejich atraktivitu barvy plodů mají uplatnění i ve vysoké gastronomii. A nejen kvůli barvě, ale ony jsou zkrátka i chuťově výborné.
Druhy: růžový (bílý), červený, černý rybíz. Foto: Tatiana Gerus
Červený rybíz, který ještě nedozrál.
Obří keř červeného rybízu s listy.
Příprava a sázení
Sázení rybízu podléhá hned několika pravidlům. První důležitou součástí je zvolit vhodné stanoviště, kde se bude rybízu dařit po celý rok a mnoho sezón. Rybízy mají nejraději slunná stanoviště s dostatkem prostoru a dobře propustnou půdou. Dobře propustné půdě můžete pomoci pravidelným prokypřováním.
Další otázkou je, kdy rybíz sázet. Jako nejvhodnější doba k sázení se doporučuje podzim, mělo by se tak stát ještě před začátkem prvních mrazíků. Pokud toto období nestihnete, je možné sázet rybíz i na jaře. Je ale důležité, aby byla půda už rozmrzlá. Záleží tedy hodně na počasí, pokud je půda rozmrzlá třeba až v květnu, hrozí, že se kořeny do léta nestihnou řádně zakořenit.
Samotné sázení rybízu je pak závislé na tom, jaký druh rybízu jste zvolili, pojďme si to ale vše shrnout. Rybíz koření mělce, takže není potřeba hloubit velkou jámu. Ideálně jej zasaďte o 10 cm níže, než rostl předtím.
Při sázení stromkového rybízu nezapomeňte na oporu kmínku.
- Stromky pak sázejte do sponu 2 až 2,5 m x 0,8 - 1 m.
- U keřových sazenic dodržujte vzdálenost zhruba 2,5 až 3 m x 1 až 2 m.
Hnojení
Rybíz není příliš náročný na živiny v půdě, je ale vhodné pro lepší růst i nasazování plodů jej na jaře přihnojit. Hnojivo by mělo obsahovat dusík, draslík a fosfor, které rybíz nejvíce potřebuje. Dusík podporuje růst zelených částí rostliny, fosfor a dusík pak pomáhají při tvorbě květů a nasazování plodů.
Stříhání
Zastřihávání rybízu patří k jedné z nejdůležitějších péčí o něj, možná je to úplně nejpodstatnější. Správným střihem můžete rybízu velmi prospět, urychlit jeho růst či košatění a v konečném důsledku i úrodu. Správným prostřiháváním rybízu také můžete docílit sladkých plodů, když k nim necháte prosvitnout sluneční paprsky. Existují jiná pravidla pro řez červeného a bílého rybízu, oproti černému rybízu. Stručně si vysvětleme u všech, jak a kdy provádět jejich řez.
- Červený a bílý rybíz - na rybízu necháme 8-12 výhonů v závislosti na odrůdě a růstu rybízu. Větve staré 5 let a více zcela odstraníme. Pokud ostatní větve dobře rostou, zkrátíme je o 1/3 až 1/2 jejich celkové délky. Pokud se nám větve nezdají moc vzrostlé, zkrátíme je o něco méně.
- Černý rybíz - necháme pouze 8 hlavních výhonů. Zcela odstraníme 4leté či starší větve. Ostatní tenké větve také odstraníme kompletně. Zbylé větve, pokud vypadají, že dobře rostou, zkrátíme o 1/4 až 1/3 jejích celkové délky. Pokud se větvím příliš nedaří, zkrátíme je o něco méně.
Zkrátka rybíz je vděčná ovocná dřevina, která bývá velmi úrodná a k tomu ještě velmi chutná. Ať už zvolíte jakýkoli druh rybízu, nebudete litovat. Zahradě bude slušet i jejich mix. Důležité je, abyste rybíz volili dle vašich časových možností i chutí.
Chyby při pěstování rybízu
- Volba nevhodného stanoviště
- Nedostatečná nebo nevhodná zálivka
- Špatné nebo nedostatečné prořezávání keřů
- Podcenění hnojení
- Podcenění ochrany proti škůdcům a chorobám
Související články
- Pěstování rybízu - I z jednoho keře může být obří úroda
- Co dělat s velkým množstvím rybízu?