Menu
Úvod  › 

Jak se konzumuje kaki?

V posledních letech vtrhla do českých obchodů řada cizokrajných druhů ovoce a zeleniny, přičemž o mnoha z nich lidé neměli ani tušení, že existují. Komu ještě nedávno říkali něco výrazy jako kumquat, liči nebo právě kaki? Leckdy se proto přihodí, že by se člověk nebránil experimentu a oživení jídelníčku, na druhou stranu ale jednoduše netuší, jakým způsobem se vlastně daný plod konzumuje. Jak si třeba nejlépe pochutnáte na takovém kaki, které je jinak nazýváno také churma?

Na nezralém kaki si nepochutnáte!

Nejdříve je třeba si ověřit, jestli již je kaki dostatečně zralé. V obchodě se vám totiž může často přihodit, že zakoupíte ovoce ještě nedozrálé a na trpkém kaki byste si skutečně příliš nepošmákli. Není v tom žádná věda! Stačí, když je dužina měkká na omak a můžete se pustit do konzumace. V opačném případě je lepší nechat kaki v pokojové teplotě v nějaké misce nechat dozrát.

Dužinu vydlabujte lžičkou a pokapejte citrónovou šťávou

Plod jednoduše rozřízněte a dužinu vybírejte za pomocí malé lžičky. Vyniká sladkostí, skvěle občerství a chuť ještě zvýrazní, když jej pokapete citrónovou šťávou. Dužina je mazlavá a má někdy až hustotu marmelády. Pokud však jíte kaki podobným způsobem jako rajské jablíčko i se slupkou, nemusíte se bát toho, že by vám mohlo nějak uškodit. Jestliže jste ho samozřejmě před konzumací důkladně omyli!

Kaki

CC: Holgers

Kaki je ozdobou ovocných salátů a lze jíst i sušené

Sliny se však jistě každému sbíhají i při představě kaki ve zmrzlinovém poháru nebo v ovocném salátu, kde mlsouni doporučují jeho pokapání rumem. Neztratí se ani v dezertech, omáčkách a sladkých rýžových jídlech. Kaki se dá pojídat i v sušené podobě, kdy má údajně podobnou chuť jako fíky.

Jestliže jste se odhodlali vyzkoušet nějaký pro vás neznámý exotický plod, kaki je ideální volbou. Vaši odvahu vám totiž zaručeně osladí!