Úvod  ›   › 

Čínská brokolice

Znáte čínskou brokolici? Je to brokolice, která vůbec nevypadá jako ta, kterou běžně používáme. Pochází z jihovýchodní Asie a správně se nazývá kai lan. Jedná se o listovou zeleninu, které se také přezdívá orientální brukev nebo čínská kapusta. Důležité je, že z ní můžete připravit celou řadu zajímavých pokrmů a hlavně ji můžete nenáročně vypěstovat na své zahrádce. Podívejte se, jaké výhody má čínská brokolice a jak na její pěstování i zpracování.

Co je a jak ji zpracováváme?

Čínská brokolice, chinese broccoli, kai lan nebo i gai lan. Názvů má opravdu celou řadu, my budeme používat název hezký český - čínská brokolice. Důležitější je ale vědět, jak čínská brokolice vypadá a jak se dá zpracovat.

Tato listová zelenina má velké, silné, ploché listy a tučné stonky. Dosahuje výšky maximálně 20 cm. Listy se obvykle zbarvují do světle či tmavě zelené, mohou mít ale i sytě purpurovou barvu. Z růžice brokolice roste lodyha, která je zakončena řídkým květenstvím. 

Je oblíbená v asijské kuchyni, své využití už ale nachází i v naší kuchyni. Lze ji podávat smaženou i dušenou. Na vaření se často používají její dužnaté lodyhy s nerozvinutými poupaty, mladé listy a výhonky. Je možné ji podávat k masu nebo rýži. Představit si přílohu z čínské brokolice můžete například jako naše zelené fazolky.

Používat můžete i čestvé listy mladých výhonků, které se hodí do salátů, kde můžete čínskou brokolici použít jako listy špenátu. Chuť je pak mírně hořčičná. 

Brokolice navíc obsahuje vysoké množství vitamínů A, B6, C a K. Má také vysoký obsah vápníku a bohatá je i na minerální látky, jako je mangan. 

Výběr stanoviště

Vhodným stanovištěm pro čínskou brokolici je slunné místo, případně v mírném polostínu. Půda pro brokolici by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Půdu je tedy vhodné před sázením prokypřit a obohatit kompostem. Na záhoně, kde budete čínskou brokolici sázet, byste alespoň 3 předchozí roky neměli mít zasazenou žádnou brukvovitou zeleninu. 

Sázení

Čínskou brokolici lze vysévat na záhony hned ze začátku jara. Sklízet brokolici pak budeme na podzim. Sázet je možné brokolici ale i na podzim, v našich podmínkách semena zvládnou přezimovat v půdě. Při sázení je však třeba myslet na to, že aby brokolice vyklíčila a dobře rostla, je nutné, aby půda byla již prohřátá. Urychlit sklizeň brokolice tak můžeme ve skleníčku nebo v pařeništi. 

Semena vyséváme mělce, jen zhruba 0,5 cm hluboko, daleko od sebe na 2,5–5 cm. Po vzejití do mladých rostlinek je vyjednotíme na vzdálenost 15–25 cm v jednotlivých řádcích. Řádky by měly být od sebe 35–50 cm. Rostlinky, které nám zbydou, můžeme rovnou jíst. Také je můžete vysadit v trsech po 5 rostlinách. 

Péče a sklizeň

Čínská brokolice nevyžaduje příliš péče. Důležitá jsou v podstatě jen dvě pravidla – dopřát rostlině dostatečnou a pravidelnou zálivku a odstraňovat plevel, aby mohla brokolice dostatečně růst. 

Listy brokolice je možné sklízet zhruba za 60-70 dnů od vysévání. Existují dvě známé čínské odrůdy brokolice. Brokolice, která kvete bílými květy, má světle zelené listy a dorůstá až do výšky 19 cm. Odrůda brokolice se žlutými květy je menší a dorůstá do výšky zhruba 8 cm. 

Sklízí se mladé a křehké výhonky, které jsou tenčí, než známe u tradiční brokolice. Při sklizni seřízneme stonky s poupaty květů, tím podpoříme růst dalších výhonků rostliny. Čínskou brokolici můžete sklízet často, čím častěji ji budete sklízet, tím více poroste a získáte větší sklizeň. Jediné, na co je důležité při sklizni čínské brokolice myslet, je sklidit ji dříve, než začnou dozrávat její květy. Tím by se zhoršila její chuť. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články