Čínská brokolice
Znáte čínskou brokolici? Je to brokolice, která vůbec nevypadá jako ta, kterou běžně používáme. Pochází z jihovýchodní Asie a správně se nazývá kai lan. Jedná se o listovou zeleninu, které se také přezdívá orientální brukev nebo čínská kapusta. Důležité je, že z ní můžete připravit celou řadu zajímavých pokrmů a hlavně ji můžete nenáročně vypěstovat na své zahrádce. Podívejte se, jaké výhody má čínská brokolice a jak na její pěstování i zpracování.
Co je a jak ji zpracováváme?
Čínská brokolice, chinese broccoli, kai lan nebo i gai lan. Názvů má opravdu celou řadu, my budeme používat název hezký český - čínská brokolice. Důležitější je ale vědět, jak čínská brokolice vypadá a jak se dá zpracovat.
Tato listová zelenina má velké, silné, ploché listy a tučné stonky. Dosahuje výšky maximálně 20 cm. Listy se obvykle zbarvují do světle či tmavě zelené, mohou mít ale i sytě purpurovou barvu. Z růžice brokolice roste lodyha, která je zakončena řídkým květenstvím.
Je oblíbená v asijské kuchyni, své využití už ale nachází i v naší kuchyni. Lze ji podávat smaženou i dušenou. Na vaření se často používají její dužnaté lodyhy s nerozvinutými poupaty, mladé listy a výhonky. Je možné ji podávat k masu nebo rýži. Představit si přílohu z čínské brokolice můžete například jako naše zelené fazolky.
Používat můžete i čestvé listy mladých výhonků, které se hodí do salátů, kde můžete čínskou brokolici použít jako listy špenátu. Chuť je pak mírně hořčičná.
Brokolice navíc obsahuje vysoké množství vitamínů A, B6, C a K. Má také vysoký obsah vápníku a bohatá je i na minerální látky, jako je mangan.
Výběr stanoviště
Vhodným stanovištěm pro čínskou brokolici je slunné místo, případně v mírném polostínu. Půda pro brokolici by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Půdu je tedy vhodné před sázením prokypřit a obohatit kompostem. Na záhoně, kde budete čínskou brokolici sázet, byste alespoň 3 předchozí roky neměli mít zasazenou žádnou brukvovitou zeleninu.
Sázení
Čínskou brokolici lze vysévat na záhony hned ze začátku jara. Sklízet brokolici pak budeme na podzim. Sázet je možné brokolici ale i na podzim, v našich podmínkách semena zvládnou přezimovat v půdě. Při sázení je však třeba myslet na to, že aby brokolice vyklíčila a dobře rostla, je nutné, aby půda byla již prohřátá. Urychlit sklizeň brokolice tak můžeme ve skleníčku nebo v pařeništi.
Semena vyséváme mělce, jen zhruba 0,5 cm hluboko, daleko od sebe na 2,5–5 cm. Po vzejití do mladých rostlinek je vyjednotíme na vzdálenost 15–25 cm v jednotlivých řádcích. Řádky by měly být od sebe 35–50 cm. Rostlinky, které nám zbydou, můžeme rovnou jíst. Také je můžete vysadit v trsech po 5 rostlinách.
Péče a sklizeň
Čínská brokolice nevyžaduje příliš péče. Důležitá jsou v podstatě jen dvě pravidla – dopřát rostlině dostatečnou a pravidelnou zálivku a odstraňovat plevel, aby mohla brokolice dostatečně růst.
Listy brokolice je možné sklízet zhruba za 60-70 dnů od vysévání. Existují dvě známé čínské odrůdy brokolice. Brokolice, která kvete bílými květy, má světle zelené listy a dorůstá až do výšky 19 cm. Odrůda brokolice se žlutými květy je menší a dorůstá do výšky zhruba 8 cm.
Sklízí se mladé a křehké výhonky, které jsou tenčí, než známe u tradiční brokolice. Při sklizni seřízneme stonky s poupaty květů, tím podpoříme růst dalších výhonků rostliny. Čínskou brokolici můžete sklízet často, čím častěji ji budete sklízet, tím více poroste a získáte větší sklizeň. Jediné, na co je důležité při sklizni čínské brokolice myslet, je sklidit ji dříve, než začnou dozrávat její květy. Tím by se zhoršila její chuť.