Úvod  › 

Jak zavařit salátové okurky?

Klasické okurky, které se jedí např. k řízkům, rizotu, grilovanému masu či čemukoliv jinému, co máte rádi, jistě víme všichni. Znojmo to jistí. To, že lze zavařovat okurky salátové, už zase tak profláknuté není. Jenže ono to jde a je to výborná věc, když třeba nemáte ingredience na nějaký salát k nedělnímu obědu a nějakou tu zeleninku byste k němu rádi schroupli.

Zavařených salátových okurků se rozhodně nemusíte bát

Co je to zač?

Nikdy jste o tom neslyšeli? Jako veškeré domácí recepty, i tohoto existuje nepřeberné množství variant a receptů, jež se mnohdy liší jen drobnostmi. Ale ony právě ty drobnosti vytváří tu atmosféru domova a jakési kouzlo těchto "babských" receptů. Pokud nějaký nemáte v rodině, rozhodně jich vyzkoušejte víc. Časem přijdete na to, který vás nejvíce oslovil. Případně do něj můžete přidat i kousek sebe a nějakou ingrediencí jej vylepšit. Možná to bude začátek nové tradice!

Zavařovat můžete buď jen okurky jako takové nebo rovnou celé okurkové saláty.Receptů najdete opravdu hodně. Pojďme si ukázat jeden z nejjednodušších, ze kterého vám vyleze něco podobného jako klasické okurky, ale svěžejší a lehčí.

Okurka salátová

Autor: Momentmal

Ingredience

  1. Salátové okurky (množství záleží na tom, jací jste jedlíci)
  2. Cibule (není nutná a množství opět záleží na chuti budoucích strávníků)

NÁLEV

  • 600 g krupicového cukru
  • 0,5 l octa
  • 1 ks deka
  • 1,75 l vody (řiďte se návodem na deku)

Pozn.: Toto množství vychází cca na 4–6 velkých sklenic.

Postup

  1. Příprava sklenic - potřebujete něco, do čeho budete okurky dávat a v čem je budete nakládat. Jelikož produkt vašeho snažení má být trvanlivý, musíte si dávat pozor nejen na dokonalé zavaření, ale také na čistotu sklenic. Kdyby se vám tam dostala nějaká nečistota, živočich či cokoliv nežádoucího, mohly by se vám okurky kazit. Základem tedy je pečlivé umytí, nejlépe horkou vodou. S víčky uděláme totéž.
  2. Příprava okurků - okurky musíme napřed pečlivě oloupat. Poté je rozkrojíme napůl a zbavíme se jader. To můžeme udělat lžičkou či nožíkem. Následně je nakrájíme na pásky nebo jakékoli jiné kousky, které chceme.
  3. Cibule  - tu nakrájíme na kostičky a smícháme s okurky. Necháme směs vypotit (přidáme trošku soli) a asi 30 minut odpočívat.
  4. Plnění do sklenic - naši směs začneme ládovat do sklenic tak, aby se nám jí tam vešlo co nejvíce. Vyplatí se tedy okurkové plátky skládat, i když je to větší práce než je tam jen bezhlavě házet. Plné by sklenice měly být tak, aby se vám tam spolehlivě vešel lák.
  5. Nálev - jakmile máme naládováno (pokud je nás víc, můžeme i samozřejmě během toho), můžeme vesele vařit nálev. Vodu s cukrem a octem svaříme. Jakmile se tak stane, přisypeme deko a 5 minut vaříme. Nejlépe ještě horkým nálevem zalijeme plné lahve a rychle zavřeme víčko.
  6. Zavařujeme - např. ve vodní lázni ve troubě či zavařovacím hrnci asi 15–20 minut na 80°C. Okurky mají změnit barvu ze zelené na žlutou.

Teď už jen stačí popřát dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3/5 (5 hlasů)

Související články