Úvod  ›   ›   › 

Pěstování hlávkového zelí

Hlávkové zelí všech možných druhů a barev si můžete vypěstovat i u sebe na zahrádce. S trochou trpělivosti a píle můžete sklízet výsledek své práce. Tímto článkem Vás navedeme správným směrem, jak na to.

Výsev a výsadba - PěstováníSklizeňSkladování

Výsev a výsadba:

Výsev zelí může probíhat od poloviny dubna až po konec května v závislosti na typu hlávkového zelí.

V případě, že zvolíte odrůdu, která se sází již v květnu, nesází se do půdy, ale do pařeniště, kde si zelí předpěstujete a následně ho koncem dubna přesadíte. Pokud pařeniště nevlastníte, můžete první sazeničky přímo do půdy sázet v květnu. Půda, do které budete hlávkové zelí sázet, by měla být bohaté na živiny. Vhodné je hlínu smíchat například s kompostem.

Než začnete semínka hlávkového zelí sázet, je důležité místo, kam budete semena umisťovat, dostatečně provlhčit. Semínko se umístí do substrátu a zamáčkne, zahrne se menší vrstvou zeminy a opět se místo zvlhčí. Prostor mezi jednotlivou zeleninou, by měl být aspoň 50x50 centimetrů.

Pěstování:

Hlávkové zelí, co se týká živin, je velmi náročné. K správnému růstu je potřeba dodávat potřebné prvky pomocí tekutých hnojiv. Tyto hnojiva je ideální přidávat do zálivky každý týden.

Další klíč k úspěchu je pravidelné dodávání vláhy. Hlávkové zelí potřebuje pravidelný přísun vody. Není však vhodné zelí přelévat. Ideální je poměr pravidelné ale mírné dodávání vláhy. Půdu můžete kombinovat s mulčovací kůrou, která vláhu bude udržovat. V případě, že bude zemina vysušená a bez vláhy, a následně zaprší, může hlávka zelí popraskat. 

Samozřejmostí je odstraňování plevele z půdy během celého pěstování zeleniny. 

Co se týká škůdců, je důležité si dávat pozor nejen na mšice, ale i bílého motýla jménem bělásek. Největší škody napáchá hlavně v letních měsících, kdy klade na hlávky vajíčka. Že jsou hlávky zelí napadeny právě tímto škůdcem zjistíte záhy, kdy se Vám larvy a následně housenky pustí do jejich okusování. 

Sklizeň:

Že si můžete konečně vychutnat své domácí hlávkové zelí poznáte tak, že je hlava hlávky dostatečně pevná. Obvykle je tomu kolem dvacátého týdne od výsadby.

Hlávky zelí se sklízejí v ranních hodinách, kdy chuť zůstává nejlepší. Hlávka salátu se pomocí ostrého nože odřízne nad zeminou. Ze zbylého košťálu může vyrůst postranní hlávka, není však vhodné košťály nechávat v půdě zbytečně dlouho, eliminujete tak případné hniloby a šíření chorob na další zdravé a rostoucí hlávky.

Skladování:

Skladování je vhodné provádět v chladu. Hlávky zelí lze skladovat až několik týdnů a to v lednici nebo ve sklepě. Pokud je zelí špinavé, můžete povrch očistit od přebytečné hlíny, nikdy však nepoužívejte vodu a hlávku nemyjte. Vodou dočistěte až před plánovanou konzumací.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články