Menu
Úvod  › 

Celer řapíkatý - jak se používá?

Řapíkatý celer je neprávem tak trochu opomíjená součást české gastronomie. Přitom se s ním dá v kuchyni doslova kouzlit. Kde všude ho můžete využít?

Řapíkatý celer ve studené kuchyni i coby příloha:

Hodí se do kuchyně teplé i studené. Za studena z něj můžete připravit například salát. Stačí vám smíchat řapíkatý celer, kuřecí maso a avokádo. Nebo si nachystejte chutnou a zdravou pomazánku. Jak na ni? Smíchejte celer s tvarohem a ochuťte. Lze ho také krátkou dobu orestovat. Můžete s ním ale nakládat v podstatě libovolně, vaší kuchařské fantazii se meze nekladou.

Dá se dusit, při této úpravě změkne a jeho chuť se oproti syrovému stavu celkem výrazně změní. V této podobě vám nahradí přílohu k pečenému masu, drůbežímu, ale i vepřovému, ale také třeba k rybě. Podávejte ho s přepuštěným máslem. Případně ho můžete dušený dát na stůl i coby předkrm.

Uvařte si polévku a přidejte ho i k masu:

Tím možnosti využití zdaleka nekončí. Lze ho obalit a osmažit v těstíčku, také grilovat i klasicky vařit, výhodou navíc je, že díky jeho přirozeně slané chuti už pokrm nemusíte dosolovat.

Přidat ho můžete k masu či na těstoviny nebo do polévky. Do nich se dají současně využít i všechny odřezky, které vám při jeho přípravě zůstanou. Rozhodně je nemusíte tedy vyhazovat. Místo klasického vývaru můžete rovněž sáhnout po mrkvi a vyrobit z ní a z řapíkatého celeru též polévku krémovou. Sám o sobě zastoupí v podobě kaše také přílohu. Skvěle chutná tehdy, pokud přichystáte celerový nákyp nebo lívance.

Pokud by vám jeho aroma bylo nepříjemné, využijte jiný způsob přípravy. Při glazování se charakteristická chuť zmírní, přitom si však tato zelenina zachová chuť a křupavost a zároveň tak z ní získáte šťávu.

Řapíkatý celer je chutný i syrový:

Na rozdíl od svého známějšího příbuzného ovšem lépe chutná tehdy, pokud ho nijak upravovat nebudete. Skvěle se dá kombinovat s nejrůznějšími dipy a omáčkami, například sýrovými. Ale můžete si ho místo jiného nezdravého mlsání dát i jen tak bez ničeho a zdravě si zhřešit večer u televize.