Zelené na Zelený čtvrtek. Tady je 5 nejlepších bylinek
Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej, kázala hospodářům pranostika. V tento den se lidé omývali v rose, aby byli zdraví. A jedlo se zelené. Proto si nezapomeňte připravit dobré jídlo s pořádnou porcí bylinek.
Na Zelený čtvrtek si uvařte polévku ze zeleného hrášku, připravte si salát z kysaného zelí nebo si do jídla přidejte hrst zelených bylinek. Pažitky, řeřichy, medvědího česneku, petrželové natě nebo alespoň kopřiv. Kopřivy přidávejte do nádivky. Vařte si z nich pročišťující čaj nebo si je poduste jako špenát. Obsahují hlavně céčko a béčko.
Trs pažitky se na bylinkové zahrádce zelená už od časného jara. Stříhejte ji, ať nejde brzy do květu. Šnytlík si sypte na chléb s máslem, přidávejte do polévky nebo si připravte staročeskou rozhudu. V pažitce najdete céčko, béčko a taky karoten.
Zasadili jste si loni kadeřavou petržel? Je to dvouletka, takže letos na záhonech najdete voňavou petrželovou nať. V ní je céčko, béčko a áčko.
Klíčíte řeřichu? Potom ji jezte klidně po hrstech. Je výborná a roste docela sama. Ač má drobné lístečky, obsahuje opravdu hodně céčka.
Dojděte si do lesa na medvědí česnek. Je jeho sezóna. Jeho listy jsou plné céčka, obsahují také vápník, hořčík nebo železo. Medvědí česnek vám vrátí energii do žil a probudí vás ze zimního spánku.