Nakládáte doma zelí? Takhle snadné to je
Říká se: zelí a brambory v chalupě, přežiješ zimu. Brambory máme ve sklepě, zelí nakládáme. Děláme to jednoduše.
Na naložení zelí nepotřebujete kameninový soudek. A nemusíte ho ani šlapat bosýma nohama. Stačí vám jenom hlávky zelí, kmín, sůl a zavařovací sklenice.
Proč zelí nakládat?
Víte, že mistička kysaného zelí má přesně tolik vitamínu C, kolik byste za den měli sníst? A že pití šťávy z kysaného zelí posiluje imunitu, omlazuje pleť a funguje jako prevence civilizačních chorob.
Jak doma naložit zelí?
Potřebovat budete: hlávky zelí, sůl, kmín, případně cibuli nebo křen, ale nemusí být. Připravte si také uzavíratelné sklenice, stačí klasické zavařovačky. Kolik hlávek použít? Většinou nakládáme 5 hlávek a vystačíme se zelím celou zimu. Pravdou je, že ho nejíme každý den. A teď už postup. Jak si zelí naložit?
- Hlávkové zelí nakrouhejte. Můžete použít i techniku, třeba mixér, který vám pokrájené hlávky naseká na nudličky.
- Nakrouhané zelí dejte do velké mísy nebo lavoru. Osolte ho, okmínujte a pořádně promíchejte. Nechte ho přes noc proležet.
- Druhý den napěchujte zelí do sklenic a zavřete je víčkem. Nikdy je neutahujte na doraz, protože zelí bude zrát. Ze sklenic pravděpodobně poteče voda, takže je vyskládejte na nějakou podložku
- Sklenice dejte do tepla, dokud zelí nevykvasí, což trvá zhruba dva až tři týdny,
- Až zelí bude nakvašené, víčka utáhněte. Samozřejmě není nutné zavařovat. Skladovat můžete třeba ve spíži.
Zelný salát
Z kysaného zelí připravujeme zelný salát jako přílohu. Do kysaného zelí přidáme nasekanou cibulku a zalijeme klasickou sladkokyselou zálivkou.